Uw zoekopdracht

Haags zoekplaatje 90


klik om te vergrotenConstantijn van den Berg maakte deze foto op 9 januari 1972. We bevinden ons op een binnenterrein in hoogstwaarschijnlijk de Haagse binnenstad. Het huis met dichtgetimmerde ramen op de begane grond zal het achterhuis zijn van het pand waarvan rechts de achtergevel te zien is. De aangrenzende bebouwing is al gesloopt, deze huizen heeft ongetwijfeld hetzelfde lot getroffen.

Klik hier om de andere foto's van Constantijn van den Berg te bekijken.


Nieuwe Haven 360 en hoger

naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
Stefan de Leeuw
wo 13-7-2011 16:41:12
n.v.t.niet van toepassingAls ik kijk naar de richting van de TV antennes en vermoed dat die dingen destijds op Lopik , dus naar het oosten, gericht waren dan staan de kanten met de schuine latten m.i. NO en als dat de achtergevels zijn staan de voorgevels ergo ZW. Heel misschien Spui of Nieuwe haven. Mogelijk heeft iemand anders betere argumenten. 
H de Haas.
ma 18-7-2011 00:24:44
Nog geen idee. Mogelijk bezuidenhout.het is maar een ideeDe argumenten daar krijg ik geen speld tussen en daarom geen Spui of nieuwe Haven. Schedeldoekshaven en ammunitiehaven zijn het ook niet, maar dat wil niet zeggen dat ik niets over
het hoofd heb gezien.

De omgeving stad bij het Westeinde en centrum heb ik bezocht en het daar niet gevonden. De hoek Noordwal, Bij de Westermolens Westeinde en Torenstraat hadden voornamelijk woningen met 2 bouwlagen. Hier hebben we 3 bouwlagen en een aanbouw ook met 3 bouwlagen en een achter uitgang, dus hoogst waarschijnlijk een bedrijfspand. De meeste overeenkomsten heb ik gevonden aan de Ternootstraat en ook de Schenkweg heb ik bekeken.
Ik heb toch een vermoeden dat het Bezuidenhout mogelijkheden biedt. 
spaans
ma 25-7-2011 23:10:45
Amsterdamse Veerkadehet zou heel goed kunnenTijdens de sloop aldaar van verschillende panden, heb ik zelf dit soort achterhuizen kunnen zien.
 
Stefan de Leeuw
do 28-7-2011 12:21:07
n.v.t.niet van toepassingNet als de heer De Haas heb ik de Spui en ook de Westeinde omgeving met allerlei steekwoorden nagezocht maar nog niets gevonden. Ook niet in de Boekhorststraat omgeving incl. de rosse buurt. Overigens blijf ik, en Google Earth met mij, van mening dat op o.m. het Spui de ligging van de panden weldegelijk ZW danwel NO is. Ik zie NO gerichte achterhuizen met O gerichte antennes.

Als je naar beeldbank 0.86297 en 0.86298 kijkt dan weet je weer dat het halve centrum in die jaren werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Er moeten daarbij dan ook vele honderden achterhuizen zijn verdwenen evenals diverse slopjes, steegjes, binnenterreinen, hofjes etc.
 
Martin Snuverink
di 2-8-2011 12:40:15
Nieuwe Haven, even zijdehet is maar een ideeDe huizen zijn rond 1972 gesloopt. Dit is de periode waarin het Centraal Station en het Prins Bernardviaduct worden gebouwd.
In die tijd werden o.m. gesloopt de panden tussen Spui, Houtmarkt, Zwarteweg en Ammunitiehaven/Hekkelaan. Als we de oriŽntatie van Stefan de Leeuw volgen, komen in dit gebied alleen het Spui zelf, het Lage Zand en de Nieuwe Haven in aanmerking. Alleen de Nieuwe haven is kandidaat. Mogelijke panden staan op HGA-foto 0.50094. De gesloopte huizen met lagere even nummers stonden echter op kavels die schuin t.o.v. de rooilijn van de Nieuwe Haven stonden; op de foto is hiervan helaas niets te zien. Er waren ook diverse stegen die toegang gaven tot hofjes achter de huizen.
Het verdwenen stuk Oranjebuitensingel, dus buiten de grachtengordel, kan ik nog niet helemaal uitsluiten.
Misschien kan de plattegrond van Lobatto uit 1868 behulpzaam zijn. Deze kan gevonden worden op de beeldbank van het HGA. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
wo 3-8-2011 10:09:09
n.v.t.niet van toepassingHGA-foto 0.50094 was erg summier beschreven, bij nadere beschouwing blijkt dat het de oneven zijde is, nr. 17 en hoger. Aan het begin van de even zijde van de Nieuwe Haven stonden de huizen inderdaad schuin t.o.v. de rooilijn, de achtergevels stonden dan echter haaks op de zijgevels en dus niet parallel aan de voorgevels. Dit kan ik zien op de 1:1000 kaart van 1966. Natuurlijk heb ik ook even gekeken of ik de gezochte plek herken in het kaartbeeld, helaas is dat niet het geval. 
H de Haas.
za 13-8-2011 15:13:49
nog geen idee.niet van toepassingNa ongeveer 3500 foto's bekeken te hebben ben ik nog geen steek verder. Vermoedelijk heb ik verkeerd gekeken omdat de foto een bepaald gebouw doet vermoeden. Na nog eens een grondige bestudering kom ik tot de conclusie dat deze foto van veraf is genomen met een flinke telelens. In feite staan er 2 muren met een tussenruimte voor het gebouw, is te zien links bij het begin en rechts is onder de ramen een stuk van een daklicht te zien van een uitbouw. Het gebouw links is ook niet aangebouwd, daar zit een ruimte tussen en de gevel in het midden behoort waarschijnlijk ook bij dat gebouw. Dus wordt het nu kijken naar sloopgebieden waar de gebouwen verder uit elkaar staan, omdat door het telelens effect het perspectief is plat gedrukt. Iemand nog een betere suggestie? 
Stefan de Leeuw
ma 15-8-2011 12:28:58
Nieuwe Haven e.o.ik weet het bijna zekerMede door de tips van de heer De Haas heb ik o.m. de Nieuwe Haven e.o. nogmaals goed bekeken. Ik denk het pand met de roetvlekken ontwaard te hebben op foto 0.86560 op ongeveer een vijfde van links en op de helft van de hoogte van de foto.  
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
ma 15-8-2011 16:52:10
Nieuwe Havenik weet het zekerDit klopt natuurlijk helemaal. Bedankt Stefan voor deze geweldige vondst, en dank aan H. de Haas voor de tip die mede bijdroeg aan deze vondst. Het is dus de even zijde van de Nieuwe Haven, tegenover de Ammunitiehaven. Vermoedelijk is het pand met roetvlekken het achterhuis van Nieuwe Haven 358-358A, ik probeer dit nog preciezer te krijgen. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
ma 15-8-2011 17:11:48
Nieuwe Haven 360 en hogerik weet het zekerHet smalle achterhuis aan de linkerkant met tuindeuren en daarboven dicht metselwerk, was van Nieuwe Haven 362-364. Dat had een uitbouw over de halve breedte. Er was ruimte tussen die uitbouw en het achterhuis van Nieuwe Haven 360, dat had H. de Haas goed gezien. Het berookte achterhuis met ramen was dus van Nieuwe Haven 360. Dit gedeelte van de Nieuwe Haven bevond zich tussen de Nieuwe Hekkelaan en de Hekkelaan. 
H de Haas.
di 16-8-2011 01:15:25
Bekend.niet van toepassingIn het begin heb ik een grote denkfout gemaakt voor wat betreft de bouwrichting. De richtingen waren mij duidelijk en dat klopte geheel met de bevindingen van S de Leeuw en later nog eens goed bekeken met de kaart en een kompasroos. Ik had steeds de lengteas van het pand als straatrichting genomen, maar die staat daar met de gevel haaks op! Martin Snuverink had het juist gezien dat alleen de Nieuwe Haven voldeed aan alle voorwaarden en daar kwam ik dus ook achter en dat bleek het ook te zijn. 

Reageer op Haags zoekplaatje 90
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 600 tekens):