Uw zoekopdracht

Haags zoekplaatje 72


klik om te vergrotenklik om te vergroten

Beide foto's zijn gemaakt door 'Delboy-Baer', twee Haagse fotografen die rond 1900-1910 onder meer portretten van kunstenaars en musici maakten. De foto's zijn tegelijk binnengekomen en horen naar alle waarschijnlijkheid bij elkaar.
Maximaal inzoomen is mogelijk via de beeldbank van het Haags Gemeentearchief:
http://www.haagsebeeldbank.nl/hga:col1:dat328422
http://www.haagsebeeldbank.nl/hga:col1:dat328420naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
Hans Klomp
do 9-9-2010 15:15:24
Willemspark?niet van toepassingHet valt mij op dat er geen privé-zaken als foto's, boeken o.i.d. te zien zijn. Dit zou kunnen wijzen op een ruimte die (semi)openbaar gebruikt wordt. Bijvoorbeeld een salon bij een societeit. Indien het toch een prive salon is, moeten we het zoeken bij de top-elite van de stad. Bijvoorbeeld omgeving Willemspark.  
Martin Snuverink
do 21-10-2010 07:47:36
Nog geen ideeniet van toepassingDe twee foto's betreffen niet dezelfde kamer: kroonluchter en meubilair zijn verschillend. Wat wordt bedoeld met dat de foto's waarschijnlijk bij elkaar behoren. Hetzelfde huis? Dezelfde dag?
Bij de eerste foto valt verder op dat de dubbele deur van spiegelglas is voorzien. Er is dus geen doorkijk naar een andere kamer: de vleugel en de kroonluchter zijn weerspiegeld. Deze dubbele deur is iel van constructie, opent naar binnen en geeft dus waarschijnlijk toegang tot een ander vertrek. Er is een andere naar binnen openende iele openstaande deur die toegang geeft tot tuin, balkon of – waarschijnlijker - serre.
Op de tweede foto: het is het kwart over elf of vijf voor drie en op beide foto's branden kaarsen. Ik kan me niet voorstellen dat de tweede foto bij duisternis is gemaakt. Zouden op de eerste foto de kaarsen elektrisch kunnen zijn?
Er moet meer over de stijl van plafonds en schouw te zeggen zijn. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
do 21-10-2010 09:17:45
n.v.t.niet van toepassingDe foto's zijn tegelijk aangekocht als enige echte foto's in een partijtje prentbriefkaarten. De fotograaf en uitvoering zijn identiek. Dit zijn de overwegingen achter het 'hoogstwaarschijnlijk bij elkaar horen'. Wanneer één van beide kamers herkend is, zal de andere kamer hopelijk in hetzelfde huis blijken te zijn. Zo niet, dan blijft er één zoekplaatje van de twee over. Dit leek mij de beste strategie. 
Dik Doesberg
zo 19-12-2010 20:14:20
een ambassadehet is maar een ideeOp de achergrond een der foto's is een glazen art nouveau vaas te zien van verm. Daum of Galle. Slechts sporadisch in Nederland verkocht door o.a. Phillipona. Zou het een Ambassade kunnen zijn. B.v. de Franse Ambassade. De hele inrichting is nogal Frans. En de grote vleugel is ook nogal exclusief. 
Wendy
di 4-1-2011 15:25:51
Johan de Witthuishet zou heel goed kunnenWim, ik denk dat de linkerfoto gemaakt is in de zogenaamde "La Fontainezaal" van het Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk. Het behangsel is volgens mij uniek. Het zou ook heel goed kunnen dat de andere foto in hetzelfde pand gemaakt is, de kamers zijn namelijk nogal verschillend van inrichting (ook qua stijl). Kees Stal zal het je waarschijnlijk met zekerheid kunnen zeggen want hij heeft meegewerkt aan een boek over dat pand. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
di 4-1-2011 17:13:52
Johan de Witthuisik weet het zekerGoed gezien Wendy, bedankt! Links inderdaad de La Fontainezaal. De rechter foto is de 'rechter achterkamer op de beletage'. In het boek 'Johan de Witthuis. 6 eeuwen wonen op hoog niveau' staat (op p. 83) een foto van deze zaal met dezelfde schouw als op het (rechter) zoekplaatje, en ook de andere details kloppen. 

Reageer op Haags zoekplaatje 72
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 600 tekens):