Uw zoekopdracht

Haags zoekplaatje 54


klik om te vergrotenJ.C. van Tussenbroek (1880-1982) maakte in de Tweede Wereldoorlog zwartwitdia's. Dit beeld van mensen die 'gesprokkeld' hout naar huis brengen, kon tot op heden niet gelocaliseerd worden. Het is vrijwel zeker in de wijk Duinoord. Opvallend is dat de slagerij ('Fijne Vleeschwaren') op een hoek staat die niet is afgeschuind. De hoek lijkt stomp. Op de begane grond twee dubbele ramen en op de tweede verdieping een balkon.

naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
Martin Snuverink
do 22-5-2008 22:44:15
Niet Duinoordik weet het bijna zekerWat opvalt, is de Berlage-lantaarnpaal, ongebruikelijk voor Duinoord. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij het bestuderen van foto's (van na 1926). In WO II kwam deze al voor op de belangrijkere straten in wijken van begin 1900, zoals Willem de Zwijgerlaan.
Zie ik nu op het rechterpand een straatnaambordje met 3 woorden? Ook de plaats van de hardstenen brievenbus is merkwaardig. Het hoekhuis heeft de deur op de afgeschuinde hoek zonder winkel te zijn. Dit komt in Duinoord vaker voor, o.m. op de hoek(en) van de Banstraat en de 2e Van Blankenburgstraat (waar het niet is). Als dit Duinoord is, moet het in het jongste art-nouveau-deel zijn, maar ik geloof niet dat dit Duinoord is. Het verticale vlak van de gevel met Fijne Vleeschwaren lijkt mij onder een zeer flauwe hoek te staan met het gevelvlak rechts ervan. De hoek die de etalagegevels met elkaar maken lijkt mij recht.
Het lijkt me vrij essentieel te weten of de foto voor of na 1943 is gemaakt. Ik dacht dat het aanvoeren van hout pas in de hongerwinter van 1945 plaatsvond. Dan zou het stadsdeel van het zoekplaatje niet zijn gesloopt. Maar deze houten balk (die aan de achterkant op een wieltje steunt) lijkt veeleer afkomstig uit een gesloopt gebouw. Overigens zou ik spontaan geneigd zijn in Valkenbos, Statenkwartier, Belgisch Park of het oudste deel van de Bomenbuurt te zoeken. Maar ook Bezuidenhout zou kunnen en dan kan het wel in het gebombardeerde deel zijn. 
H de Haas.
vr 23-5-2008 03:16:59
nog geen idee.niet van toepassingDit plaatje brengt bij mij weer herinneringen boven. Massaal hout kapen was uitsluitend in December 1944 t/m Februari 1945 een active bezigheid.
Ik spreek hier uit ervaring en hoewel ik zelf nog een kind was heb ik daar actief aan mee gedaan. Het voornaamste actiegebied was de omgeving van de Anemoonstraat en de Obrechtstraat. Alles wat westelijk van de Ieplaan zit kunnen we vergeten, daar is dit niet. Ik ben geneigd om meer in de richting van het zeehelden kwartier te gaan. Alles ten Noorden van de huidige Segbroeklaan, Kennedylaan kunnen we ook uitsluiten, dit was Sperr gebiet en streng verboden toegang. Dus dat daar iemand hout ging halen was een directe poging tot zelfmoord. Over het Bezuidenhout heb ik mijn twijfels, het bombardement was op 5 Maart en toen was de behoefte aan hout niet zo groot meer. Wel zijn er incidenteel nog wat balken gesloopt uit de schuilkelders.
Dit zou zo'n balk kunnen zijn, want elders was vrijwel niets meer te halen uit de huizen die destijds leeg stonden. 
H de Haas.
za 24-5-2008 14:48:53
nog geen idee.niet van toepassingInmiddels zonder resultaat het Zeehelden kwartier en Duinoord onder de loep genomen. Ik begin te geloven dat dit heel ergens anders moet zijn.
Of het nog bestaat is de vraag, want het kan bij nader inzien wel degelijk in het Bezuidenhout zijn geweest.
Het bezuidenhout heeft ook de hongerwinter mee gemaakt, wat dat was voor het bombardement. Zoals al eerder opgemerkt, deze balken zaten in schuilkelders en de meeste zijn tijdens de hongerwinter gesloopt voor hout. Onder andere die aan de Rozenstraat en op de hoek Mient Laan van Eik en Duinen. Dus deze straat kan wel degelijk tijdens het bombardement zijn verwoest en deze foto zou dan eind 1944 zijn gemaakt. Ik zoek nog wel even verder naar een straat met een dubbele naam, want dat is op het straatnaam bord duidelijk te zien. 
Martin Snuverink
za 24-5-2008 16:42:18
Misschien Bezuidenhouthet zou heel goed kunnenHans de Haas heeft wijze woorden geschreven. Zoals men van mij gewend is, heb ik ook niet stil gezeten en ben (ook) tot de conclusie gekomen dat dit niet in de strook aan de landzijde van de Atlantikwall is geweest.
Hoekwinkels als op het zoekplaatje zonder afgesneden hoek zijn uiterst zeldzaam; de enige die ik ken is op de hoek van de Beeklaan en de Copernicusstraat. Als het daar was, zou dit nooit een zoekplaatje zijn geweest. Daarom ben ik het eens met Hans om nu vooral in het verdwenen deel van Bezuidenhout te zoeken, niet alleen in het gebombardeerde, maar ook in het afgebroken deel. Nogmaals vraag ik aandacht voor de berlagelantaarnpaal zonder uithouder, die een spoor kan zijn.  
Wim de Koning Gans
zo 25-5-2008 15:30:50
Koningin Emmakade hoek Marnixstraatik weet het zekerDe straatnaam in drie delen nam ik eigenlijk niet serieus vanwege de onscherpte van de dia en omdat ik me niet kon voorstellen wat het laatste korte deel zou moeten zijn. Tot ik de ingeving kreeg dat het er Koningin Emma Kade zou kunnen staan. Daar blijkt het te zijn, op de hoek van de Marnixstraat. Op http://maps.live.com is de situatie goed te herkennen. Het is echt niet mijn bedoeling de zoekplaatjes zelf op te lossen, maar ineens zag ik het. 
H de Haas.
zo 25-5-2008 17:25:57
N.V.Tniet van toepassingPrima gedaan, daar zou ik zelf niet opgekomen zijn. Vannacht heb ik ongeveer 1200 foto's bekeken van alle straten met een dubbele naam, maar zonder resultaat. In enkele straten klopte wel de bouwstijl, maar kwamen de lantaarns niet overeen. Feitelijk was ik van plan om het op te geven. Toch weer een resultaat, zodat ik nu weer rustig kan slapen! 
Rien Solcer
zo 25-5-2008 18:59:20
n.v.t.niet van toepassingPrima gevonden Wim, en dat op de zondag.
foto 6.18404 laat het pand zien van de andere kant. goed is tezien het balkon wat op zoekplaatje in de rechter bovenhoek zit. 
Martin Snuverink
zo 25-5-2008 23:26:53
Niet meer relevantniet van toepassingGeniaal gevonden, Wim. Eigenlijk vond ik dat het opschrift Koningin Emma Kade te laag stond voor een straatnaambordje, maar uit foto 0.38137, uiterst links, blijkt dat het wel degelijk een straatnaambordje is. Ook de richting waarmee de vrouwen met het hout lopen is volledig logisch. Berlagepalen waren daar nadrukkelijk aanwezig. Gezien de foto's 1.10850 t/m 1.10852 zou het zoekplaatje zelfs kort ná de bevrijding kunnen zijn gemaakt.  

Reageer op Haags zoekplaatje 54
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 600 tekens):