Uw zoekopdracht

Haags Zoekplaatje 442

klik om te vergroten
Kinderen poseren voor de fotograaf. Op de achtergrond woningen met huisnummers 120 en 122. Vermoedelijk dateert de opname van rond 1915. Om volledig in te zoomen ga naar foto 6.24677.

Trooststraat, Den Haag.

naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
E. Petter
5-7-2017 09:52
Schilderswijkhet zou heel goed kunnenHetzelfde straatplaveisel is te zien op:
http://www.bekendinnederland.nl/zuidholland/zuidhollandfiles/denhaag6.php
Oplossing G3655: Jan van Gojenstraat.
Misschien is deze foto ook in de Schilderswijk genomen. Helaas zijn de eventuele sluitstenen of bogen boven de ramen niet te zien en dat maakt het niet makkelijker. 
Theo.B.
5-7-2017 10:42
Geen ideeniet van toepassingKan dat een naambordje zijn midden op de deur rechts van huisnummerplaatje 120? 
Hans de Haas
5-7-2017 12:47
Nog niet bekend.niet van toepassingSchilderswijk was ook mijn eerste indruk met name Ravesteinstraat wat er veel op lijkt, maar geen overeenkomsten heeft met de bestrating. Als we rechts naar de bestrating van de stoep kijken, dan zijn het geen tegels of ijsselsteentjes, maar ze lijken wat groter. Vermoedelijk zijn het wybertjes stenen gezien het formaat. Waar lagen deze in de schilderswijk? 
Wim de Koning Gans (HGA)
6-7-2017 16:46
Trooststraathet zou heel goed kunnenOp de 1:1000 kaarten heb ik gezocht naar straten met 120 en 122 in één pand. Dat leverde vijf straten op, maar mogelijk heb ik er gemist. De Trooststraat lijkt helemaal te kloppen, zie foto 0.70458. Op foto 6.01488 (helaas niet inzoombaar) is de detaillering van de middenstijl tussen beide voordeuren goed te zien.  
Hans de Haas
6-7-2017 17:47
N V T.niet van toepassingHet lijkt er inderdaad op, alleen is het moeilijk te vergelijken omdat ik eerst de beeldbank moet openen in een ander venster. Waarom is het zoekvenster boven zoekplaatjes verdwenen, ik kon zo mooi 2 verschillende foto's naast elkaar zetten. 
Stefan de Leeuw
6-7-2017 21:44
N.v.t.niet van toepassingSterk gelijkend, maar de bovenlichten, bovenramen, voordeuren en de band boven de huisnummers lijken net even anders. Mogelijk is daar (door het verschil in de tijd?) een verklaring voor. Voor mij toch een twijfelgeval, maar altijd goed voor de Troostprijs. 
E. Petter
6-7-2017 23:07
Trooststraatik weet het zekerDe scheiding tussen de twee voordeuren komt precies overeen. Ook zijn de voordeuren van 116/118 precies dezelfde als op het zoekplaatje. Het aantal bakstenen tussen de ramen/ deuren komt precies overeen. Ik heb geen twijfel...
De bovenlichten zijn jaren-30 stijl en dat is dus duidelijk een vervanging. 
Hans de Haas
6-7-2017 23:32
Trooststraatik weet het bijna zekerIn dit geval ga ik met Wim mee, op een foto uit 1920 zien we hetzelfde plaveisel in de straat en ook op de stoep liggen dezelfde stenen als op het zoekplaatje. Dan is er nog een foto waar heel duidelijk de ornamenten van de tussenpost van de deuren te zien zijn en ook deze komen overeen.Geen 100% bewijs, maar de overeenkomsten zijn dusdanig dat Wim de juiste locatie heeft gevonden. 
d.kralt@zonnet.nl
7-7-2017 00:04
Trooststraat?niet van toepassingAls ik foto 0.70458 bekijk meen ik boven de huisnummer andersgekleurde steen(banden) te zien. De huisnummers 122/124 zitten op een andere hoogte. Maar er zijn ook veel overeenkomsten........kwenie. 
Wim de Koning Gans (HGA)
7-7-2017 09:11
Trooststraat?ik weet het bijna zekerMet de anders gekleurde bakstenen heeft Dik een punt. Foto 6.01488 laat zien dat het om veel gladdere bakstenen gaat, verblendsteen naar ik aanneem. Mogelijk dat het wel of niet zichtbaar zijn van een andere kleur op een zwart-witfoto te maken heeft met de lichtval. Ik meen me een ander zoekplaatje te herinneren waarop gekleurde banden in het metselwerk ook niet te onderscheiden waren. Maar enige twijfel blijft.
Wat het zoekvak betreft: dat was er nog wel maar de achtergrond was groen geworden. Ik sta voor een raadsel maar door een css-bestand uit 2014 van archive.org te gebruiken heb ik de achtergrond weer wit gekregen.  
Wim de Koning Gans (HGA)
7-7-2017 10:53
n.v.t.niet van toepassingZoals jullie kunnen zien is de vormgeving toch nog niet in orde. Ik probeer dit zo snel mogelijk te herstellen. 
Stefan de Leeuw
7-7-2017 11:16
Trooststraatik weet het bijna zekerNu ik bij nadere bestudering zie dat het ook voordeur-raamrooster identiek is ga ik Wim toch het voordeel van de twijfel geven. Goed gevonden! 
Theo.B.
7-7-2017 11:24
n.v.t.het is maar een ideeVergelijking met deuren 116/118 laat inderdaad zien dat er w.s. een naamplaatje o.i.d. op deur 120 zit. Ook al is deze zo goed als onleesbaar, misschien is er met de wetenschap dat dit w.s, Troostraat 120 is , toch iets mee te doen.
Wat is er met de beeldbank gebeurd? Veel foto's helaas niet meer online te zien.  
E. Petter
7-7-2017 11:29
als bekendniet van toepassingDe anders gekleurde steenbanden (twee rijen) zie ik ook op het zoekplaatje en wel op precies dezelfde hoogte als op de bewijsfoto: de onderkant van het bovenlicht.
Vooral helemaal links op het ZP is deze band goed te zien, de stenen lijken daar iets donkerder. Op de bewijsfoto zien de steenbanden er juist iets lichter uit, maar dat kan misschien te maken hebben met de lichtval. 
Wim de Koning Gans (HGA)
7-7-2017 12:16
n.v.t.niet van toepassingHelaas heb ik me vanochtend weinig met de inhoud en veel met de techniek bezig gehouden. Het zoeken in de beeldbank werkt weer, de knop is een beetje slecht zichtbaar maar dat krijg ik niet zo snel goed.
Voor wat er in de beeldbank veranderd is: op de pagina Informatie staat te lezen: Tot 23 juni 2017 trof u in onze beeldbank afbeeldingen aan die u wel kon zien, maar niet kon bestellen of downloaden. Dit was omdat wij niet over de contactgegevens van de rechthebbenden beschikten. Helaas hebben wij onlangs moeten besluiten om deze afbeeldingen niet meer te tonen. De afbeeldingen zijn nog wel te zien op onze studiezaal en in de Historische Informatiepunten (HIP’s), die in een aantal Haagse bibliotheken gehuisvest zijn (zie http://www.historischdenhaag.nl/pagina/83/wat_is_een_hip_precies_en_waar). Ook hier geldt echter dat u deze afbeeldingen niet kunt bestellen of downloaden.
In de komende periode zal het Haags Gemeentearchief de rechthebbenden proberen te achterhalen, zodat veel afbeeldingen weer beschikbaar kunnen komen.  
Wim de Koning Gans (HGA)
11-7-2017 13:22
Trooststraatik weet het zekerDik heeft mij laten weten dat hij bedenkingen houdt maar zich er in kan vinden dat de oplossing wordt uitgeroepen. De anders gekleurde banen zijn zowel op de bewijsfoto's als op het zoekplaatje te zien, door luchtvervuiling kan het verschil in tint veranderd zijn. De verblendsteen wordt volgens mij minder vuil. We houden het op de Trooststraat.
De plotselinge veranderingen in het uiterlijk van deze site kan ik inmiddels ook verklaren. Afbeeldingsbestanden waarmee bijvoorbeeld het menu en de zoekbalk worden opgebouwd, waren altijd afkomstig van denhaag.nl, maar daar staan ze sinds vorige week niet meer. Op archive.org heb ik gelukkig de bestanden kunnen terugvinden en ze staan nu op de server van haagse.zoekplaatjes.nl.  

Reageer op Haags zoekplaatje 442
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen
Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven