Uw zoekopdracht

Haags Zoekplaatje 411

klik om te vergroten
Mogelijk is dit opnieuw een foto door W.J. van der Pool. Achterop staat in potlood 'Spoorwijk'. Ongedateerd, rond 1930? We bevinden ons op het binnenterrein van woningen in aanbouw.

Huizenblok tussen Lage Rijndijk, Driftstraat, Formosastraat en Borneostraat, Leiden.

naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
Hans de Haas
27-9-2016 14:47
Jonathanstraathet is maar een ideeIk vermoed dat dit de ruimte is tussen de Jonathanstraat links en de Dr. Schaepmanstraat. Het uitzicht vanuit mijn locatie ziet er ongeveer ook zo uit. 
Hans de Haas
27-9-2016 23:28
Als bovenhet is maar een ideeDe huizen waar we aan het eind tegenaan kijken staan dan aan de van Meursstraat. Op foto HGA001311943 direct voor het witte gebouw, waar de kerk heeft gestaan, is het gedeelte te zien wat ik bedoel. Intussen zoek ik naar nog meer mogelijkheden. 
Rob van Wouw
28-9-2016 11:12
Ergens anders ?het is maar een ideeVoor mij is dit niet Spoorwijk.

Achter het gebouw waar we tegenaan kijken lijkt een huizenblok van twee verdiepingen.

Ook de ramen en schoorstenen zijn niet Spoorwijks. 
Stefan de Leeuw
28-9-2016 14:22
Geen ideeniet van toepassingOok ik ben niet van Spoorwijk overtuigd. Het wat oudere H-kenteken links onderaan wijst wel op ZH. Typisch en eigenlijk wel luxe vind ik de hoge stenen tuinmuren, aannemende dat het geen aanbouwen o.i.d. worden. En daar komen ook de muurankers nog bij, die na 1930 nog amper gebruikt werden. Mogelijk kan Martin daar meer zinnigs over zeggen. En wat komt er tussen die huizenrijen? Een plantsoen, een autostalling, anders? 
Hans de Haas
28-9-2016 15:18
Nog niet bekend.het is maar een ideeVolgens mij zijn die huizen op de achtergrond van een straat met 2 bouwhoogten, we zien aparte woningen, want de eerste rij heeft dezelfde bouwhoogte als de huizen links en rechts. Alles is daarvan even hoog als men de dakrand volgt, met andere woorden, de achtergrond bestaat uit 2 rijen achter elkaar. Overigens ben ik het niet eens met de datum van de foto voor wat betreft Spoorwijk. Spoorwijk is gebouwd in 1920 en zover ik weet was het merendeel in 1923 al klaar. Muurankers komen in de wijk zover ik weet niet voor. Martin? 
Wim de Koning Gans (HGA)
28-9-2016 15:28
Leiden?ik weet het bijna zekerHeb even gekeken naar foto's van W.J. van der Pool die op zoekplaatjes.nl zijn opgelost en buiten Den Haag bleken te zijn. Ik zie veel overeenkomsten met zoekplaatje 1091, Borneostraat en omgeving in Leiden. Dan komt het blok tussen Lage Rijndijk, Driftstraat, Formosastraat en Borneostraat in aanmerking. Zie de ronde hoek Driftstraat-Formosastraat:
streetview. De huizen met dakkapellen op de achtergrond staan dan aan de Formosastraat
Stefan de Leeuw
28-9-2016 16:05
N.v.t.niet van toepassingLijkt mij een heel goede kanshebber, Wim, ook als je naar de dakrand kijkt. Maar op het gebied van andere Nederlandse zoekplaatjes ben ik niet zo goed thuis, maar jij wel. Helaas geeft Bing geen scherp beeld, maar mogelijk kan jij bij een luchtfoto database waar wij niet bij kunnen komen. 
Wim de Koning Gans (HGA)
28-9-2016 16:29
Leiden, blok tussen Lage Rijndijk, Driftstraat, Formosastraat en Borneostraatik weet het bijna zekerHelaas heb ik geen toegang tot luchtfoto's anders dan die van het HGA, Stefan. Bing heeft één beeld hiervan. De indeling van de achtergevels klopt niet, maar kan gewijzigd zijn. De uitbouwen met erboven balkons zijn waarschijnlijk later toegevoegd, ik kan ze in ieder geval niet rijmen met de indeling die we links op het zoekplaatje zien. Ik ga advies vragen aan de collega's in Leiden.
 
Stefan de Leeuw
28-9-2016 17:25
Zoals door Wim gesteldik weet het bijna zekerHier zijn de oude schoorstenen nog in beeld https://goo.gl/xXlozo terwijl ook het gebruik van muurankers in deze buurt duidelijk wordt. Op https://goo.gl/Zum08e het bouwplan. Dus Wim, mooi door jou gevonden, lijkt mij.  
d.kralt
28-9-2016 17:47
Leiden, blok tussen Lage Rijndijk, Driftstraat, Formosastraat en Borneostraatik weet het zekerIk weet zeker dat Wim de goede locatie heeft gevonden. Kijk ook eens op bijgaande link naar het "sier"metselwerk in de top van de gevel.

https://goo.gl/maps/K8dPZQuBdkT2 
Martin Snuverink
29-9-2016 00:41
Driftstraat 7 (het huis van de zijgevel links)ik weet het bijna zekerHet eerste huis links moet Driftstraat 7 zijn. Het bewijs is echter niet helemaal compleet, vooral doordat er ontzettend veel aan deze woningen is verbouwd: uitbouwen, balkons, zolderetages, verdwenen schoorstenen, veranderde vensters en deuren enz.  
Wim de Koning Gans (HGA)
29-9-2016 09:13
Leiden, blok tussen Lage Rijndijk, Driftstraat, Formosastraat en Borneostraatik weet het zekerDe foto's van W.J. van der Pool die aan Erfgoed Leiden en Omstreken zijn overgedragen, staan helaas nog niet in hun beeldbank. De luchtfoto uit 1980 die gebruikt is bij de bewijsvoering van zoekplaatje 1091 staat daar niet meer. Maar, kijk eens naar de tweede foto van zoekplaatje 1091. Daarop zien we dat de achtergevels identiek zijn aan die hier. Bovendien heb ik de stellige indruk dat die foto op dezelfde dag is gemaakt als de foto hierboven. De situatie bij de tweede rij huizen is identiek. Let ook op de zigzaggende loodslabben op de hoek (op foto 1 van zpl 1091 is in het midden te zien waar die voor dienden). De tweede rij huizen op foto 2 van zpl 1091 is dus de oneven kant van de Driftstraat. Hiermee lijkt me het bewijs toch wel rond. 
Wim de Koning Gans (HGA)
29-9-2016 09:41
Leiden, blok tussen Lage Rijndijk, Driftstraat, Formosastraat en Borneostraatik weet het zekerZoals te lezen is bij zoekplaatje 1091 had Annelies de Wijk in de Haagse beeldbank vier foto's gevonden van hetzelfde bouwproject in Leiden. (De oplossing was van Leo R.). Ik laat hieronder twee van de vier foto's zien. Ze tonen aan dat W.J. van der Pool een serie heeft gemaakt van dit bouwproject en dat de foto met opschrift "Spoorwijk" daar ook toe behoort.  
Foto's door W.J. van der Pool, oorspronkelijk in de Haagse beeldbank onder Hildebrandstraat, overgedragen aan Erfgoed Leiden en Omstreken  
Martin Snuverink
29-9-2016 12:33
n.v.t.het is maar een ideeDeze arbeiderswoningen zijn ontworpen door de Leidse architect Hendrik J. Jesse en gebouwd door de woningbouwvereniging De Eendracht en.
Zie https://www.erfgoedleiden.nl/component/lei_verhalen/verhaal/id/382.
Het eerste huis links op het zoekplaatje is Driftstraat 5. Dit had een winkeltje; alleen dit is later gesloopt, waarna brandgangen achterom zijn aangelegd.
Alle benedenwoningen zijn later van achteruitbouwen voorzien, waarboven balkonplatjes. Aan de nu partiële rollagen boven de keukendeuren met venster daarop is te zien dat de eerdere venstertjes zijn vervangen.  

Reageer op Haags zoekplaatje 411
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen
Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven