Uw zoekopdracht

Haags Zoekplaatje 374

klik om te vergroten
Ook deze foto is gepubliceerd in het tijdschrift voor gemeenteambtenaren "Den Haag en Wij" in mei 1962. De beschrijving luidt: "Bouw- en Woningtoezicht, A. Panneman, timmerman van de onderhoudspost in Duindorp, aan het werk". Wie de opname gemaakt heeft is onbekend.

Om volledig in te zoomen ga naar foto 1.50362.

Koekoeklaan 3, Den Haag.


N.B. Begin dit jaar heb ik bij Haags zoekplaatje 332 een link gegeven naar de luchtfoto's van Slagboom en Peeters, gemaakt in 2015 in opdracht van de gemeente Den Haag. Deze luchtfoto's blijken alleen voor gemeenteambtenaren raadpleegbaar te zijn. De luchtfoto's van 2014 staan niet meer op het internet. Deze bron is dus helaas niet meer beschikbaar voor speurders. Ik heb de link verwijderd.

naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
H. de Haas.
6-4-2016 16:02
Vlielandsestraat?het is maar een ideeEr zit een knik in de Vlielandsestraat, daar staat een pand met schuin dak en uitbouw, zie foto 6.08607. Dit lijkt een vrij gecompliceerde hoek evenals het ZP. 
H. de Haas.
6-4-2016 16:02
Vlielandsestraat?het is maar een ideeEr zit een knik in de Vlielandsestraat, daar staat een pand met schuin dak en uitbouw, zie foto 6.08607. Dit lijkt een vrij gecompliceerde hoek evenals het ZP. 
d.kralt
6-4-2016 16:23
Tesselsestraathet zou heel goed kunnenWel grappig dat ik ook aan Duindorp dacht. Ik kwam uiteindelijk uit bij de Tesselsestraat 114. Kan echter geen beeld vinden van de achterzijde van de lage huizen. 
Hans de Haas.
6-4-2016 20:50
Nog onbekend.niet van toepassingNog even de boel grondig bekeken, dan zien we dat de straat Noord Zuid loopt dus kijken we naar het Noorden en de muur gaat recht omhoog. Oorspronkelijk dacht ik aan puntdak. Dus waar staan gevels N/Z. Ook zie ik geen reflectie in de ruiten, dus verwacht ik dat het een heel bredestraat is of een plein. 
d.kralt
7-4-2016 00:12
nvtniet van toepassingHet is denk ik niet de achterzijde van de huizen aan de Tesselsestraat ter hoogte van nr 114.

Zie foto: 6.16372  
Martin Snuverink
7-4-2016 08:33
Niet in Duindorpik weet het bijna zekerHet gebouw is gemetseld in Vlaams verband, wat ik in Duindorp niet kon vinden.
In Duindorp zien we hoofdzakelijk kruisverband en Noors verband, af en toe halfsteensverband en in staand verband de Haagse Analistenschool (gesloopt) en het St. Josephgebouw, Bevelandsestraat 42.
Kijk voor de uitleg van metselverbanden op:http://www.joostdevree.nl/shtmls/metselverbanden_voorbeelden.shtml

 
Stefan de Leeuw
7-4-2016 21:40
n.v.t.niet van toepassingTer info: op veel later datum, 1991, vind ik over de vermoedelijke opvolger van deze onderhoudspost: "Het Woningbedrijf Scheveningen beheert de gemeentelijke woningen die in hoofdzaak gesitueerd zijn rond de Scheveningse haven. De helft van de woningen, ca. 2.000 woningen ligt in Duindorp; de andere helft van het woningbezit, ook ca. 2.000 woningen, ligt tussen de haven en de Westduinweg, rond het Lindoduin, tussen de haven en tramlijn elf en rond het Dr. De Visserplein."  
Hans de Haas
9-4-2016 17:33
N V T.niet van toepassingEen paar vragen aan Martin. Zojuist heb ik ongeveer 3500 foto's bekeken met achterzijde, achterkant, achtergevel en hoek.
Het houdt dus even op en mogelijk kom ik weer wat verder als ik die metselsystemen beter begrijp. Wie of wat is bepalend voor het metselverband, is dat de architect, de aannemer of is dat wijkgebonden. Deze hoek constructies komen ook voor in Spoorwijk, maar doorgaans met stenen balustraden, Waar zien we meer van dergelijke gebouwen? Is Duttendel en het benoordenhout ook een optie? Hopelijk kan je mij weer op weg helpen. 
Stefan de Leeuw
11-4-2016 11:34
n.v.t.niet van toepassing@Martin: ik meen hier twee soorten metselverband te zien. Rechts lijkt mij anders en ouder dan onder het platje. 
d.kralt
11-4-2016 15:52
n.v.t.niet van toepassing@ Stefan/Martin: de constatering van Stefan heb ik ook gedaan. Daarbij komt nog dat ik drie soorten baksteen meen te zien. Let ook op de voeg rechts van het platte dak. Verder is de rollaag boven het meest linkse raam totaal afwijkend. Tenslotte is er achter de tv kabel, aan de bovenrand van de foto metselwek te zien dat nogal apart is. In de eerste plaats is de rechterkant hiervan recht, terwijl het links schuin naar boven loopt. Stel dat het schuine gedeelte verder doorloopt, zit er dan rechts een puntgevel? 
H. de Haas.
11-4-2016 16:06
N V T.niet van toepassingWat Dick ziet aan de gevel was mij ook al opgevallen en dat onregelmatige metselwerk achter de antennekabel is volgens mij de onderkant van een schoorsteen welke tegen de gevel is aangebouwd. Daarom lijkt een puntgevel mij niet waarschijnlijk, want dan zou de schoorsteen in het midden van de gevel moeten zitten. Ik denk dat ik eens ga zoeken bij de vrijstaande panden in het Benoordenhout. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
11-4-2016 16:57
Koekoeklaan 3?ik weet het zekerBen even met de luchtfoto's van Slagboom en Peeters aan het zoeken geweest, zonder succes. Daarna nog even een paar foto's met als zoekwoorden Bouw Woningtoezicht opgezocht en toen zag ik de foto van de Mezenlaan 36 weer. Als het daar nu eens vlakbij was? Mezenlaan 34 klopt net niet maar daarachter zie ik het wel, het is de Koekoeklaan, als ik het goed heb 3. Zie
streetview.
 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
11-4-2016 17:00
Koekoeklaan 3ik weet het zekerHet huisnummer is inderdaad 3. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
11-4-2016 20:15
Al bekendniet van toepassingGraag benadruk ik nog even dat de suggestie van Dik Kralt dat er een puntgevel is, het zoeken sterk vergemakkelijkte. 
E. Petter
11-4-2016 20:30
N.v.t.niet van toepassingComplimenten Wim. Achteraf gezien was die dubbele rollaag boven de ramen wel een aanwijzing dat het in dezelfde buurt kon zijn als het vorige plaatje. 
Stefan de Leeuw
11-4-2016 21:36
n.v.t.niet van toepassingToch een soort koekoeksei. Mooie vondst, Wim. 
d.kralt
11-4-2016 22:38
nvtniet van toepassingMooie vondst Wim! Ik dacht in eerste instantie aan een achtergevel, en toen ik bij de zijgevel aangeland was had ik geen idee waar ik zoeken moest. 
Martin Snuverink
11-4-2016 23:15
Daar.niet van toepassingMooi gevonden van Wim! Nog enkele opmerkingen. @Stephan: alle metselverband op de foto, behalve de rollagen, is zuiver Vlaams verband (afwisselend strek-kop). Dus ook onder het platje.
@Hans de Haas: metselverbanden zijn een belangrijk onderdeel van de ‘taal van baksteen’. Er zijn soms belangrijke conclusies uit te trekken. Daarnaast natuurlijk ook het formaat baksteen en soms zelfs de wijze van voegen, al verandert die bij opnieuw voegen vaak.
Op het programma staat een artikel van mijn hand waarin ik inga op de voornaamste metselverbanden en andere baksteenaspecten in de Haagse bouw. Dit artikel zal verschijnen in ’Ons Den Haag’, het tweemaandelijks blad van de vereniging Vrienden van Den Haag, waarvan ik hoofdredacteur ben. 
H. de Haas.
12-4-2016 01:07
bekendniet van toepassingInderdaad weer prima gevonden. Nu zie ik ook dat wat ik aanzag voor een verticale gevel, een schoorsteen is en ook dat bij een puntgevel de schoorsteen niet persé in het midden van de gevel hoeft te zitten. Zo leert de mens steeds weer wat bij en daarom vind ik zoekplaatjes ook zo leuk. Bravo Wim! 

Reageer op Haags zoekplaatje 374
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen
Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven