Uw zoekopdracht

Haags Zoekplaatje 300

klik om te vergroten
Drie foto's van een villa, tijdens de Duitse bezetting. Achterop staat bij twee foto's "Villa in Holland" maar bij een van de drie "Den Haag". De auto op foto 6.20778 heeft een niet-Nederlands kenteken. Het huis staat te huur.
Om de andere twee foto's te bekijken en maximaal in te zoomen, ga naar aanwinstnummer 2015/133 in de Haagse beeldbank.

Ernst Casimirlaan 28A, Den Haag.


naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
Stefan de Leeuw
27-3-2015 15:43
n.v.t.niet van toepassingIs er te ontwaren of er midden op dat bord een telefoonnummer staat, althans cijfers, want dan lijkt het eerder op 01751 o.i.d. plus een lokaal nummer en is het dus geen DH. Vogelwijk of Benoordenhout lijken het waarschijnlijkst indien toch wel DH. 
H. de Haas.
27-3-2015 18:12
N V T.niet van toepassingDe vogelwijk heb ik al bekeken, heb wel daar lange muurtjes langs de huizen gezien, maar niet deze villa. Wil natuurlijk niet zeggen dat ik iets over het hoofd heb gezien. Ben ook Scheveningen aan het bekijken, met van Stolkpark, de Belgische buurt en Benoordenhout. Wel is op de andere foto's te zien dat de straat niet erg breed is 
H. de Haas.
29-3-2015 01:25
N V T.niet van toepassingNa enkele duizenden foto's te hebben bekeken, kwam ik er achter dat ik mij de moeite had kunnen besparen, want als de datum klopt en daar twijfel ik niet aan, waren de gebieden waar ik heb gezocht sperr gebiet waar niemand in of uit kon. Dus is het zinloos om daar een villa te huren, wan die gebieden waren ontruimd en daar woonde dus niemand meer. Dus alles boven de Sportlaan, Hanenburglaan, Groot Hertoginnelaan en Wassenaarseweg kunnen we vergeten! Benoordenhoutseweg zou kunnen en meer richting Wassenaar. Voorburg en Rijswijk heb ik nog niet bekeken. Martin nog suggesties? 
Stefan de Leeuw
29-3-2015 11:29
n.v.t.niet van toepassingHans, volgens mij werd het Sperrgebiet vanaf eind ´42 in stappen doorgevoerd en was het Benoordenhout pas eind ´43 aan de beurt. Verder zijn de dateringen ca. 1942 en werd de foto met het autootje in een warmer jaargetijde genomen. Wel typisch vind ik de grote zolderramen (zijn het dat?) in het gebouw links van de villa. Ook het verhoogde terrein met hek rechts valt op. Naar mijn idee was er ooit een inrit achter het autootje. 
Hans Klomp
30-3-2015 16:24
N.v.t.niet van toepassingNa het afsluiten van het sperrgebied was dit zeker nog niet geheel voor bewoners en andere bezoekers afgesloten. Er heeft zelfs nog een aparte tramlijn in gereden. Ook werden diverse panden door de bezetter gebruikt. Zo werden huizen aan de Waalsdorperweg gebruikt voor inkwartiering van Duitse officieren.
Kortom; het Sperrgebied mag kandidaat blijven. 
Stefan de Leeuw
30-3-2015 19:23
n.v.t.niet van toepassingKann ich bestätigen. Grappig, want woonde als jongeman in de jaren '60 in een huis aan de Waalsdorperweg waar op het houten zolderbeschot met potlood Duitse teksten geschreven stonden. Maar deze villa meen ik nooit in de directe omgeving gezien te hebben. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
31-3-2015 09:45
n.v.t.niet van toepassingOf op het bord een telefoonnummer staat kan ik niet zien. De foto is helaas niet scherp.  
Hans Klomp
31-3-2015 14:08
n.v.t.niet van toepassingDaar er veel huizen zijn vernield in de Van Voorschotenlaan en Van der Burchlaan heb ik daar gezocht, maar kan het daar niet vinden.  
H. de Haas.
1-4-2015 00:39
N V T.niet van toepassingOp de foto met de auto is in het venster rechts op de 1e etage een spiegelbeeld te zien van een bouwwerk, kan iemand daar chocolade van maken? Overigens die auto is volgens mij een Fiat 500 uit 1937. 
Martin Snuverink
2-4-2015 00:38
n.v.t.niet van toepassingAchter de Fiat was inderdaad een inrit. Je kunt zien dat de tuinmuur is dichtgebouwd en dat de stoeprand verlaagd is. Dit huis dateert van tussen 1915 en 1930 (kruisverband). Het omhoog lopende tuinhek doet denken aan duingebied, maar de rest niet. Het 'zonnepaneel' is volgens mij geen zolderraam. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
2-4-2015 11:32
Ernst Casimirlaan 28Aik weet het zekerVanochtend heb ik een fotoalbum doorgebladerd met opnamen die de Dienst Stedelijke Ontwikkeling maakte van de voor de Atlantikwall te slopen gebieden. Dat had ik wel eerder mogen doen. In het album heb ik een foto aangetroffen waarop deze villa te zien is naast het hoekhuis Willem Frederiklaan 7. Die foto zal ik hier toevoegen. Het is dus Ernst Casimirlaan 28A Reageer op Haags zoekplaatje 300
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen
Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven