Uw zoekopdracht

Haags zoekplaatje 23


klik om te vergroten
"Kraamhulp van het Wit-Gele Kruis bezoekt een gezin waar net een kind geboren is". Met die beschrijving moest deze foto van de bekende Haagse fotograaf Simon E. Smit het tot nu toe doen. De foto verscheen in november 1955 in het Haagse dagblad Het Binnenhof.
Een opvallend detail is dat deze familie al een televisietoestel bezat. De beeldbuis had op 2 oktober 1951 haar intrede gedaan in Nederland. Het meisje rechts van het bed houdt het boekje 'De ramp' vast. Die 'nationale uitgave' over de watersnoodramp van februari 1953 was nog diezelfde maand in een oplage van 650.000 exemplaren verschenen. De opbrengst kwam ten goede aan de slachtoffers.


Gezin Heijne in de Weissenbruchstraat 175 in Den Haag.

naam/datumwie/waar?hoe zeker?toelichting
G. Houwaard
25-8-2005 02:38
het is naar mijn mening een bovenwoning in de Weissenbruchstraat te Den Haag, het gedeelte tussen de van Hoytemastraat en de Oranje Nassauschool aldaar.het zou heel goed kunnenIk herken de schouw aan de rechterzijde en de versmalling van de kamer aan de achterzijde, met links een typerende "uitstulping" uit de muur. Ik bewoon een dergelijk pand nog steeds en die contouren zijn nog steeds zichtbaar. Het is niet mijn woning, nr. 177, omdat de schoorsteen op de foto niet overeenkomt met mijn schoorsteen. 
H de Haas
26-8-2005 00:50
Geen oplossing, misschien wel een tip.niet van toepassingDestijds is van elk TV toestel een registratie gemaakt. Hoe dit toen heette weet ik niet, maar later was er de Dienst Luister en Kijkgelden. Als zij er een archief op na houden zou dit een belangrijke aanwijzing kunnen opleveren.
Groetjes Hans. 
Martinus A.M. Snuverink
26-8-2005 18:07
Ik ken deze familie nietniet van toepassingHet gaat om een RK familie (Witgele Kruis, Het Binnenhof). Mogelijk zijn zij zo feestelijk gekleed voor een doopplechtigheid. Maar of het ook voor de persfotgraaf kan zijn? 
W. Louwers
3-9-2005 16:06
De foto is in spiegelbeeld, mijns insziens is het de vermaasstraat in Scheveningen, Fam.v/der Doornhet zou heel goed kunnenZelf ben ik in de vijftiger jaren in de kost geweest bij een gezin in de nieuwe laantjes en aangezien dat er net achter ligt kwam ik ze wel eens tegen en ben er een enkele maal op visite geweest. De oudste jongen was van mijn leeftijd (Toen in '55 17jr.)en heette Koos, zijn broer heette Jan. Alleen die T.v kan ik me niet herrinneren en dat was in die jaren heel speciaal dus zeker ben ik niet. 
E Sivre
9-9-2005 19:03
in de van Lansbergestraathet zou heel goed kunnenDe huizen in de van Lansbergestraat hebben de zelfde schouw 
Martin Snuverink
10-9-2005 17:19
In een wijk van voor 1918.ik weet het bijna zekerIk geloof dat we niet in woningen van het Interbellum moeten zoeken. Deze suite heeft een toog tussen achterkamer en serre, wat (vrijwel) alleen voorkomt bij woningen van voor W.O.1. Daarom zoeken in de wijken van voor 1918. 
H de Haas
11-9-2005 01:43
In een oud stadsdeelniet van toepassingGelet op de lichtval op het gordijn, heeft het bovendeel glas in lood ramen. Volgens mij is dit de achterkant van de woning en ligt deze op het zuiden. Vreemd is de schaduw lager op het gordijn, wat wijst op een zonwering. Wel vreemd dat deze dan onder de bovenlichten is aangebracht. Tot wanneer werden glas in lood ramen toegepast, in de Vlierboomstraat zaten ze ook, maar daar is het niet. 
J. Krul
15-9-2005 09:40
niet in spiegelbeeldniet van toepassingals ik kijk naar de blouse van de moeder, zitten haar knopen links en de gaten rechts, zoals gebruikelijk is bij dameskleding. Volgens mij is deze foto daarom dus niet in spiegelbeeld. 
Theo
21-10-2005 09:42
Geeen idee.het is maar een ideePak het Binnenhof van november 1955, en kijk bij de Familieberichten onder de geboorteaangiften. Dit is het zesde kind in dit gezin, en die andere kinderen (waarschijnlijk ook nog in een prettige volgorde, schattend naar de leeftijd op de foto: jongen, meisje, jongen, meisje, jongen) zouden ook in die advertentie kunnen staan. 
Gerda Vegt
21-10-2005 15:58
mij onbekendhet is maar een ideeIk veronderstel dat dit een geënsceneerde foto is. Mijn broertje van drie werd toentertijd nl. ook gevraagd om te figureren als jongetje dat door een verpleegster een drankje kreeg toegediend toen hij zgn. ziek op bed lag. De foto werd bij onze buren in huis gemaakt door een fotograaf en werd geplaatsts bij een artikeltje in de Katholieke Illustratie of hoe dat blad toen mag hebben geheten. 
Haags Gemeentearchief
24-10-2005 10:28
n.v.t.niet van toepassingIn november 1955 stonden maar weinig geboorteadvertenties in Het Binnenhof, en die ik tegenkwam bevatten niet de namen van broertjes en zusjes van de nieuwgeborene. Blijkbaar is dat pas later in zwang gekomen. Een in aanmerking komend adres is Van Moucheronstraat 24, waar op 13-11-1955 een zoon geboren is bij de familie Holleman. Maar ongetwijfeld zijn er in die dagen veel meer kinderen geboren in katholieke gezinnen.
Wat het ensceneren betreft: dit lijkt mij minder waarschijnlijk. Ik ga er vanuit dat dit gezin in dit huis woonde. Het lijkt mij dat het in die tijd niet zo moeilijk was om een gezin te vinden dat voor een dergelijke foto wilde poseren.  
Martin Snuverink
25-10-2005 23:29
nog geen ideeik weet het zekerToevallig kende ik de familie Holleman, inderdaad RK, uit de De Moucheronstraat 24. Zij waren onze achterburen. Dit interieur komt daarmee niet overeen. Bovendien was het gezin Holleman kleiner. Ik meen 3 kinderen: Wim, Hans(?) en Emmie. 
I.Dorré
2-11-2005 20:22
In de Utenbroekestraathet zou heel goed kunnenIk heb een tijdje geleden een huis bezichtigd in deze straat. De achterkamer zag er precies zo uit. Er waren inderdaad glas-in-loodramen boven. 
P. de Waard
19-1-2007 22:26
nog geen ideeniet van toepassingDe 2 meisjes hebben precies hetzelfde aan, jurkje, sandaaltjes, haardracht. De 2 oudste jongens geloof hebben geloof ik ook hetzelfde aan al weet ik dat niet zeker. Is dat mode geweest?? 
H de Haas.
22-1-2007 16:49
N.V.Tniet van toepassingZou mogeljk een tweeling kunnen zijn, misschien geeft dat nog een aanwijzing. 
L.A.Oudshoorn
15-2-2007 10:47
mij onbekendhet is maar een ideeaan de schoorsteen te zien zijn het woningen gebouwd in de jaren 30 veel van deze vindt men in de woningen bij het zuiderpark , aan de kledein van de jongens na de 2e wereld oorlog 
martin
1-3-2007 12:08
Abrikozenstraathet zou heel goed kunnenIk woon zelf in de abrikozenstraat en de indeling van de achterkamer is tot op de detail hetzelfde. De schouw die schuin geplaats staat zie je weinig. Bij de meeste vooroorlogse woningen staan de schouwen in het midden van de woning gescheiden door de separatie en niet apart in de achterkamer. 
H de Haas.
17-3-2007 04:32
Nog geen idee.niet van toepassingDat het de Abrikozenstraat is, is niet mogelijk. Misschien wel een straat daar in de buurt. De klok geeft vijf minuten voor twee aan en dan staat de zon in het Zuiden. Abrikozenstraat heeft geen achterkamers op het Zuiden. 
H de Haas.
17-3-2007 17:41
Kan toch wel Abrikozenstraat zijn?het zou heel goed kunnenAls de foto om 10 over elf gemaakt is, dan staat de zon nog in het Z/Oosten en komt het licht van rechts aan de even zijde van de straat. Dit klopt met de foto. Het is waarschijnlijk een etage met de schaduw van wasgoed op het balkon tegen het gordijn.  
Martin Snuverink
18-3-2007 13:39
Valkenbos of Bomenbuurthet zou heel goed kunnenDat er een toog, zoals hier – zie de uitspringing in de linker wand – tussen achterkamer en serre is, komt na 1925 weinig meer voor en zeker niet in portiekwoningen. Boven de serre van de 1e etage is meestal een balkon. Het eind van Haagse achterkamers versmalt vaak om ruimte te scheppen voor de keuken. Meestal staan de schouwen tegen de muur waarin geen deuren zitten; hier zou dit links zijn. 
Martin Snuverink
18-3-2007 13:41
Valkenbos of Bomenbuurthet zou heel goed kunnenVervolg 1.De schouw in de achterkamer tegen een schuine muur aan de deurzijde komt alleen maar voor in portiekwoningen. De schoorsteen kan dan met die van de keuken worden gecombineerd.
Zulke interieurs zijn op funda.nl aardig na te gaan. Ziedaar de voorbeelden Valkenboskade 418 en Copernicuslaan 193. Zie vervolg 2.
 
Martin Snuverink
18-3-2007 13:42
Valkenbos of Bomenbuurthet zou heel goed kunnenHuizen, met een combinatie van serre met toog en schuin geplaatste schouw, moet je dus voornamelijk zoeken in Vervolg 2. Valkenbos en Bomenbuurt, en niet in de portiekwoningen van na 1920 in Vruchtenbuurt en Bezuidenhout. Dus wat mij betreft geen Abrikozenstraat en omgeving. Einde. 
Hans Klomp
18-4-2007 11:45
Benoordenhout?het is maar een ideeDeze configuratie van "uitgebouwde" achterkamer ken ik van huizen op de Waalsdorperweg; bouwjaar rond 1930.
Ook geef ik in overweging dat in 1953 een TV een zeer luxe en duur apparaat was. Het zoeken naar een locatie in één van de wat "duurdere" wijken in Den Haag,zoals het Benoordenhout, is dus te overwegen. 
H de Haas.
1-6-2007 02:04
N.V.T.het is maar een ideeHier ben ik ook nog niet uit. In de bomen en bloemenbuurt heb ik geen mogelijkheid kunnen vinden. voor wie het wil proberen heb ik wel een tip, in 1953 waren er nog niet veel TV's in omloop en bij het zoeken naar foto's let dan speciaal op de aanwezigheid van een TV antenne op de daken. Zoek naar woningen met de achterkamers op het zuiden. 
Martin Snuverink
5-6-2007 17:41
n.v.t.niet van toepassingDe foto is met flits genomen. Ik kan hierdoor niet constateren dat de achterkamer op het zuiden ligt.
Herkent iemand het TV-toestel als een merktoestel? 
H de Haas.
5-6-2007 23:21
N.V.T.niet van toepassingDat de foto is genomen met een flitser dat is waar. Echter aan de schaduw op de gordijnen is te zien dat de zon door glas in lood ramen aan de bovenkant schijnt. Het toestel is een Philips van het type "Honden hok"
Het is mogelijk dat dit toestel niet door de gebruiker is gekocht, vroeger kreeg men dikwijls een dergelijk apparaat in gebruik als men handelaar was.  
H de Haas.
5-6-2007 23:24
N.V.T.niet van toepassingVervolg.
Dit als een soort PR stunt van de fabrikant en om de eventuele kopers, klanten uit ervaring te kunnen adviseren. Dus een radio en TV handelaar behoort ook nog tot de mogelijkheden. 
H de Haas.
7-6-2007 01:37
N.V.T.niet van toepassingEven de TV opgezocht, het is een TX 500 Philips. Voor afbeelding zie link:
http://www.marcelstvmuseum.com/photoalbum4.html
Het draagt niet bij aan de oplossing, maar is wel aardig om te weten. 
Martin Snuverink
10-6-2007 21:39
nvtniet van toepassingHeel goed, Hans. Welke RK RTV-handelaren waren er in 1955 in Den Haag behalve Praalder (Theresiastraat, is het zeker niet; ik zat met dochter Ria in 1952 op de kleuterschool; Pa Praalder had krullen),Duijvestein (Weimarstraat) en Maessen (Westeinde hoek Vleerstraat; was die er al in 1955?). 
Hans Klomp
11-6-2007 18:36
n.v.tniet van toepassingDuijvestein bestond in 1955 zeker al. De familie had thuis ook tv en de kindertjes van de gehele straat, waaronder ik, keken mee. 
H de Haas.
29-6-2007 02:49
Akeleistraat?het is maar een ideeOp Funda even een paar foto's gezocht en Akeleistraat 84 heeft wel wat overeenkomst. Verder is op een ander adres ook glas in lood boven in en weer een andere foto geeft dezelfde schouw. Ik weet dat op de hoek met de Clematisstraat de eerste TV antenne van de buurt stond. 
Martin Snuverink
2-7-2007 16:37
Niet Akeleistraatik weet het bijna zekerInderdaad heeft Akeleistraat 84 (en dus ook andere woningen van dat blok) dezelfde schouw met toog en serre. De toog is met hout afgetimmerd. Maar het venster beslaat hier maar een deel van de kamerbreedte. Op het zoekplaatje is dat de gehele breedte opgedeeld in vieren. Dit laatste betekent waarschijnlijk stolpdeuren naar tuin of balkon of stolpramen. 
H de Haas.
1-8-2007 00:23
Statenlaan?het is maar een ideeVanmorgen was ik even bij mijn huisarts voor mijn vrouw en heb daar wat rondgelopen. Daar zag ik dat het pand Statenlaan 140 te koop was.
Even naar binnen gekeken en daar zag ik een toog met schuine schouw en een verloop aan de linker muur zoals op het ZP. Helaas is op het ZP. de bovenkant van de toog niet zichtbaar, want daar zitten ornamenten in.
 
H de Haas.
1-8-2007 00:27
Statenlaan vervolg.het is maar een ideeVoor de rest heeft ook de toegang naar de tuin een vier indeling bestaande uit twee vensters en openslaande deuren. Echter zit er geen glas in lood in de bovenlichten, maar dat zou in de loop der tijd kunnen zijn vervangen. Ik heb nog niet op Funda gekeken. 
Haags Gemeentearchief
1-8-2007 09:28
n.v.t.niet van toepassingOp Funda is de achterkamer te zien van Statenlaan 140 begane grond. Inderdaad komt de situatie overeen. De marmeren omlijsting van de schouw is bij het zoekplaatje een stuk smaller dan bij Statenlaan 140, dus ik denk toch niet dat het dit pand is. 
J. Kemper
zo 1-6-2008 10:32:54
Koningin Wilhelminalaan Voorburghet zou heel goed kunnenWij bewonen een benedenwoning aan de KW-laan in Voorburg. De indeling van de achterkamer is precies gelijk aan die op de foto. Wij hebben exact dezelfde (schuin aflopende) marmeren schouw, een smaller gedeelte aan het eind van de achterkamer en glas en lood in de 3 bovenlichten. Alleen een bed zou er in de lengte niet inpassen. Het huis dateert van voor 1930. 
Jacob Cats
2-11-2012 19:27
nvthet is maar een ideeHet opklapbed met bijbehorende omkasting plus gordijn valt toch ook op? 
H de Haas
22-1-2013 18:11
Nieuwe suggestie.het is maar een ideeIn de tijd dat deze TV's in opmars waren heb ik weleens staan kijken bij Radio Koch in de Vlierboomstraat 600. Daar stond een zelfde TV. Carla Koch en Victor Koch zaten bij mij in de klas vandaar dat ik daar weleens ben geweest. De bouw met de schouw in de achterkamer komen overeen met die van ons huis op Vlierboomstraat 436. Waarom ik in eerste instantie deze locatie had afgewezen was het feit dan de kamer nog doorloopt tot voorbij de schouw. Wat nu bij mij opkomt is de gedachte dat die kamer weleens uitgebouwd zou kunnen zijn. De winkel was vrij diep en de achterkamer erg klein,  
H de Haas
22-1-2013 18:14
Vervolghet is maar een ideedus een aanbouw zou mogelijk kunnen zijn en dat verklaart gelijk die stoel die hier gedeeltelijk achter de muur verdwijnt. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
30-1-2013 17:06
n.v.t.niet van toepassingHans, als dit het gezin Koch zou zijn, dan zouden de twee kinderen die bij jou in de klas zaten toch ook op de foto staan? In de Haagsche Courant 1-6 tot eind nov. 1955 zijn twee geboortes vermeld van kinderen met de achternaam Koch: zoon van H.J.M. Koch-Tromp (HC 8-7-1955) en dochter van J.F. Koch-Jautze (HC 9-9-1955). 
Adrie van der Horst
1-2-2017 20:47
weissenbruchstraatik weet het zekerNaar aanleiding van het plaatsen van deze foto op de facebookpagina Den Haag zo als het was schreef Anja Boin:
Deze foto van ons gezin is genomen in 1955 en is gemaakt in de weissenbruchstraat in het Benoordenhout toen mijn een na jongste broertje geboren werd!het ging uit van het Wit Gele Kruis!
blij dat het opgelost is!gr Anja Heijne 
Adrie van der Horst
1-2-2017 21:03
Weissenbruchstraat tegenover garagebedrijf Van Gaalenik weet het zekerAanvullende info:
Anja Boin Dit is ons gezin! ik ben de oudste dochter Anja Heijne en we hadden 7kinderen!dit was de geboorte van mijn jongste broertje Marcel 
Hans de Haas
2-2-2017 14:10
Bekend.niet van toepassingDat deze dan na al die tijd is opgelost is geweldig. Weissenbruchstraat was al eerder gesuggereerd in de eerste posting en zo zie je dan weer dat een dwaling snel gemaakt kan zijn, maar het is opgelost en daar gaat het om en hoef ik niet meer te zoeken wat ik nog steeds deed.
 
Wim de Koning Gans (HGA)
13-2-2017 16:58
n.v.t.niet van toepassingEen collega met een zakelijke Facebookaccount heeft namens mij een bericht gestuurd naar Anja Boin-Heijne. Ik wacht dit verder af.  
Wim de Koning Gans (HGA)
24-8-2017 11:43
n.v.t.niet van toepassingWij hebben niets vernomen van mevrouw Boin. In de lijsten van de Haagse burgerlijke stand van 1953 en eerste helft 1954 zoals gepubliceerd in de Haagsche Courant (helaas niet online) vind ik bij de geboortes geen moeder met de naam Boin-[meisjesnaam].  
J. Krul
4-12-2017 13:13
Den Haaghet is maar een ideeWim, als ik de tekst van Anja lees, zou de meisjesnaam "Heijne" moeten zijn.

Is daar misschien iets op te vinden? 
Peter Heijne
4-12-2017 15:22
Weissenbruchstraat 175ik weet het zekerDit was bij ons thuis  
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
8-12-2017 11:58
n.v.t.niet van toepassingTer verduidelijking: Peter Heijne heeft gereageerd nadat J. Krul hem via Facebook benaderd had. Ik heb vervolgens om een bewijsfoto gevraagd. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
20-12-2017 12:03
Familie Heijne, Weissenbruchstraat 175ik weet het zekerInmiddels heb ik foto's gezien van de familie Heijne die de oplossing bevestigen.  
Reageer op Haags zoekplaatje 23
Naam    E-mailadres   
Wie/waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 600 tekens):

U kunt nog tekens typen