Uw zoekopdracht

Haags Zoekplaatje 238

klik om te vergroten
Gerard Fieret maakte deze foto omstreeks 1970. Behalve de locatie is natuurlijk ook interessant wat voor bijeenkomst dit is, en wie de spreker is. Alle tips daarover zijn welkom. De titel/kop van zichtbare pamfletten of kranten begint met "AN". Voor wat de locatie betreft hebben we een fabrieksachtig pand met rechte schoorsteen (?) als aanknopingspunt. Om volledig in te zoomen ga naar foto 5.21986.

Standwerker op de Haagse markt aan de Herman Costerstraat, Den Haag.


naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
Martin Snuverink
13-6-2014 10:24
n.v.t.niet van toepassingOp de achtergrond zien we vermoedelijk een rioolgemaal met druktoren. Omdat de witte lantaarnpaal mij zeer uitheems aandoet, ben ik gaan twijfelen of dit wel in Den Haag is, hoewel de lantaarn ook een privélantaarn binnen een inrichting kan zijn. 
H de Haas.
13-6-2014 14:30
N.V.T.niet van toepassingDit plaatje heb ik al eerder bekeken en er vele uren zoekwerk aan besteed. De suggestie van Martin had ik ook overwogen en gezocht zonder resultaat. Ik ben 2 locaties tegen gekomen met een dergelijke schoorsteen of luchtkoker, Blekerslaan en Louis Couperusplein, maar die zijn het niet. De vraag is, waar staat deze spreker op en wat is het dak op de voorgrond. Ik heb gezocht op gemaal, rioolgemaal, demonstratie, toespraak, gasfabriek en nog een paar wat ik zo even niet meer weet. Den Haag daar heb ik het opgegeven en mogelijk dat het een randgemeente is waar ik nog niet naar heb gekeken. 
Rien Solcer
14-6-2014 12:37
Nvtniet van toepassingHet oude stoomgemaal van Lisse is van qua voorgevel bijna indentiteit als het ZP. De schoorsteen wijkt af. Ik denk wel dat we moeten zoeken naar een gemaal dat in eind 1800 gebouwd is, maar waar? 
Stefan de Leeuw
14-6-2014 16:00
n.v.t.niet van toepassingWas Lisse vanmorgen ook al tegen gekomen, grappig. Op 11 mei j.l. suggereerde ik Wim de optie Hooigracht 44 hoek Laan van Roos en Doorn, dat volgens een kadaster-link van 1860 zou zijn. Zie o.m. http://goo.gl/maps/9QBWv met de Pewan-schoorsteen bb 5.21585 als achtergrond erbij gedacht. Dit werd echter terecht afgeschoten door de redactie, maar ook hier een frappante gelijkenis qua bouw. 
H de Haas.
14-6-2014 23:09
N .V .T.niet van toepassingHet lijkt wel of men hier op een tribune staat, die vooraan staan lager dan de mensen achteraan. Ik heb nog gekeken bij dakterras en dat schiet ook al niet op. Wel zag ik in Delft een foto met een dakconstructie zoals op het ZP bij gemeenschappelijke tuin. Op de achtergrond wel gebouwen in oude stijl, maar die staan te ver af om in aanmerking te komen. 
H de Haas.
15-6-2014 01:50
N.V.T.niet van toepassingDit zou ook nog op een brug of viaduct kunnen zijn, vraag blijft hoe of wat. 
Martin Snuverink
16-6-2014 14:57
Nog geen ideeniet van toepassingDruktorens, ook genoemd buffertorens en windketels, werden tot 1970 algemeen toegepast in grotere vloeistoftransportleidingsystemen met pompen om de effecten van waterslag en cavitatie te voorkomen of te beperken. Nu worden buffertorens alleen nog toegepast in rioolwaterpersleidingen.
De toren, nog steeds volgens mij een druktoren, is zo te zien veel jonger dan het gebouw, dat misschien vroeger een stoomgemaal was, maar rond 1970 natuurlijk niet meer: er is ook geen schoorsteen. Het hoeft niet per se om een rioolgemaal te gaan, het kan ook om een ruwwaterleiding pomp gaan. Een poldergemaal heeft geen druktoren nodig. 
H de Haas.
17-6-2014 01:15
Nog geen idee.niet van toepassingIk geloof dat het toch echt wel een gemaal is. Zoeken met google op gemaal leverde een aantal foto's op van gemalen die qua bouw identiek zijn aan het ZP, oa. Limmen. Maar deze staan allen ergens in het land zonder bebouwing in de buurt. Wel heb ik daarbij een leuke website gevonden met veel mooie foto's uit verschillende plaatsen die vanaf het water zijn genomen, misschien handig voor ZP. De site heet, www.kanoroutes.nl 
Stefan de Leeuw
17-6-2014 10:25
n.v.t.niet van toepassingWat betreft aardige websites kwam ik de "fijnste" stichting van Nederland tegen, t.w. De Nederlandse Gemalen Stichting onder http://www.gemalen.nl/. Selecteer onder "Inventarisatie" bv. Zuid-Holland en je vind er al 581. Dat is via de jaartallen wel wat in te perken, maar het geeft aan hoe veel gemalen er zijn in NL. 
Rien Solcer
26-6-2014 22:17
Oude Alexanderkazernehet is maar een ideeDe oude manege van de Alexander in de Borneostraat had de zelfde gevelindeling als op het ZP. Misschien stond er nog een gebouwtje op het complex(ketelhuis), deze zou in 1970 nog hebben bestaan, kort daarna is alles afgebroken. Ik had zelf D-H al afgeschreven, maar na het zien van de foto weer gaan zoeken in kazernes en manege's van rond 1880. 
Rien Solcer
9-8-2014 18:18
Haagse marktik weet het zekerDeze man is een bloemenverkoper op de markt,deze verkocht van uit zijn auto, vandaar dat hij hoger staat. Het bouwsel met het schuine dak is de koffie/soeptent wat tegen de sporen is gelegen. Aan de achterzijde zie je een voormalige drukkerij wat gelegen is op de hoek van de Van Miereveldstraat. Bewijs foto's zijn:0.72912 en 0.27175 
Rien Solcer
9-8-2014 18:52
nvtniet van toepassingLees als bloemenverkoper, standwerker. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
11-8-2014 09:56
Haagse marktik weet het zekerWat een prachtige vondst Rien! Geen gemaal op de achtergrond dus maar de voormalige drukkerij van Mortelmans aan de De Heemstraat tussen Snijdersstraat en Van Miereveltstraat. De schoorsteen hoort bij dat pand, dit blijkt uit luchtfoto 0.87525 (inzoomen helaas alleen mogelijk op de studiezalen van het HGA en het Historisch Informatiepunt Ypenburg). 

Reageer op Haags zoekplaatje 238
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen
Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven