Uw zoekopdracht

Haags Zoekplaatje 236

klik om te vergroten
Een beeld van vermoedelijk kort na de bevrijding. We zien een zwaar beschadigd pand met huisnummer 21, waarschijnlijk in het Bezuidenhout. De fotograaf heeft veel weggelaten uit de foto. Aan de hand van de muurankers, afwijkende stroken metselwerk en (wc-)raampjes aan weerszijden van de regenpijp is het misschien toch te vinden.
Klik hier om alle foto's van F.W.H. Biegstraaten te bekijken.

Wie weet waar dit is?

naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
Martin Snuverink
7-5-2014 22:03
Nog geen ideeniet van toepassingMisschien zie ik het verkeerd, maar ik dacht steeds dat de bombardementen op het Bezuidenhout gepaard gingen met branden en de daarbij ontstane rookontwikkeling. Op de foto zie ik geen sporen van rook- en brandschade en betwijfel daarom dat dit Bezuidenhout/ Boskant na 3 maart 1945 is. Graag de visie van anderen.  
H de Haas.
7-5-2014 23:48
nog niet bekend.niet van toepassingMartin, er hoeft helemaal geen brand geweest te zijn, veel huizen zijn beschadigd zonder brand door de drukgolf van een bominslag. De rest is toen door de bevolking gesloopt om brandhout te verkrijgen. Ook huizen die verlaten waren en verder geen schade hadden moesten het ontgelden. Dit hoeft geen Bezuidenhout te zijn, daar waar de Atlantikwall, het sperrgebiet was stonden ook verlaten huizen die compleet zijn gestript, Anemoonstraat, ObrechtstraatI en de Ieplaan om er maar een paar te noemen. Waar we wel op moeten letten is de aanwezigheid van muurankers. 
H de Haas
8-5-2014 02:13
Nog niet bekendniet van toepassingAls ik aan de lichtval een schatting moet doen voor de richting, dan loopt de straat O/W. Met de oneven nummering aan de zonkant van de straat zullen we dan in het westelijk deel van de stad moeten zoeken. Martin nog ideen? 
d.kralt
8-5-2014 10:18
geen ideeniet van toepassingIk vind de onderdorpel van het bovenste raam/deur wel erg dicht boven de deuropening zitten. Het lijkt me dan ook meer een pakhuis o.i.d. dan een huis. E.e.a. zou de in aanmerking komende panden behoorlijk limiteren. Ook loopt er door het pand een afvoerbuis, die via een vergaarbak op de regenwaterafvoer is aangesloten. Kan ik niet verklaren. 
Stefan de Leeuw
8-5-2014 12:16
n.v.t.niet van toepassingIn de voormalige Jodenbuurt en omgeving werd in de oorlog ook het nodige geroofd. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Jodenbuurt_(Den_Haag). Dus zou het een pakhuis van afgevoerde of gevluchte joden - of andere Hagenaars - kunnen zijn geweest. Dit als aanvulling op de bom- of V1/V2-inslag danwel Sperrgebiet opties.
Ter verkleining van het zoekgebied: kan er met redelijkheid gesteld worden dat dit pand van voor 1900 is? 
E. Petter
8-5-2014 12:44
n.v.t.niet van toepassingIk ben er nog niet van overtuigd dat dit een pakuis is. Bij het bekijken van andere foto's van Biegstraten kwam ik foto 860203 tegen, waarop links een pand te zien is dat eveneens een raamdorpel direct boven de rollaag van een ander raam heeft, maar toch geen pakhuis is. De theorie van Hans de Haas dat het hier sloopwerk door de bevolking betreft om zo aan brandhout te komen vind ik zeer geloofwaardig. Inderdaad zijn alle houten delen (kozijnen, vloeren) met chirurgische precisie verwijderd terwijl de stenen gedeeltes vrijwel onaangetast zijn. 
Ren Bontje
8-5-2014 20:53
???niet van toepassingVoor mij staat vrijwel vast dat het een pakhuis is met een weliswaar wat smalle toegang en een laaddeur op vloerniveau op de 1e etage. Zie de gelijkenis met BB 820621. 
H de Haas
9-5-2014 18:31
Goudriaankade?het is maar een ideeHeel veel pakhuizen en bedrijfspanden bekeken, oa, Laakhaven, Scheveningen, bezuidenhout en nog geen steek verder! De enige serieuze kandidaat die zou kunnen is de Goudriaankade bij de hoek van de Rijswijkseweg. Een beschadigd pand daar in de hongerwinter lijkt mij een geschikte kandidaat om gestript te worden na een bominslag in Januari 1945. De richting klopt met de lichtval, en volgens mij ook de nummering. Ook zijn er foto's in de omgeving gemaakt door dezelfde fotograaf.  
Ren Bontje
9-5-2014 20:03
Niet de Goudriaankadeik weet het zekerZie BB 5.00491 waarop de nrs. 13 t/m 22 zijn afgebeeld. Er is geen gelijkenis met het ZP. 
H de Haas
10-5-2014 00:43
NVTniet van toepassingJammer! 
Martin Snuverink
10-5-2014 14:19
Zie toelichtinghet is maar een ideeVolgens mij is de muuropening te smal (110 cm) voor een pakhuisdeur. Zo bouw je geen pakhuis.
Vergelijk deze foto eens met opgelost Haags zoekplaatje 125. Houtroof in de Van Ostadestraat. Het kon dus overal voorkomen. Hans de Haas heeft er ook aan meegedaan, maar dit is gelukkig verjaard!
Merkwaardig is het grote dichte muuroppervlak links van de muuropening: meer dan 1,5 m breed. Dit kondigt een straathoek aan.
Met Stefan ben ik het eens dat het pand van vr 1900 is. Omdat een onderdorpel is verdwenen, moet deze van hout zijn geweest. Houten onderdorpels kwamen in het Bezuidenhout niet voor, behalve in de oudere volkshuizen in Ternootstraat, Binckhorststraat en Schenkstraat, maar hier is het niet. Daarom sluit ik het hele Bezuidenhout uit. Kansrijk zijn het oudste deel van de Schilderswijk, Stationsbuurt, Rivierenbuurt, Zeeheldenkwartier en centrum (op het veen). Dit klopt ook beter met het idee van Hans de Haas over de lichtval. 
Martin Snuverink
10-5-2014 14:26
Buiten Den Haag?het is maar een ideeEr is iets merkwaardigs met het huisnummer. Het cijfertype is voor Den Haag ongebruikelijk. Huisnummers werden vanaf ca 1903 aangebracht doorgaans direct tegen de muuropening van de deur, behalve soms bij deftige huizen. Op het zp is er een afstand van ca 15 cm. Daarom rijzen bij mij lichte twijfels of dit wel zeker in Den Haag is.
Werden huisnummers in De Haag ook wel op de muur geverfd? 
Rochus Zuurmond
10-5-2014 15:25
n.v.t.niet van toepassingIk weet dat er in ieder geval huisnummers werden geverfd op het Stadhoudersplein. Restanten daarvan zijn nu nog te zien op wat nu Corn. de Wittlaan heet. 
Hans Klomp
10-5-2014 17:21
N.v.t.niet van toepassingOok de Herderslaan had 'vr de renovatie nog deels geschilderde huisnummers. 
H de Haas
10-5-2014 22:11
NVTniet van toepassingZP. 224 lijkt ook een geschilderd huisnummer te hebben, ook de stijl van bouwen heeft wel iets gelijksoortigs. Misschien dezelfde straat, wie weet. 
Martin Snuverink
11-5-2014 22:47
Aan de NZ van een straat ten W van het stadhuis of aan de W zijde van een straat loodrecht op en ten Z van Bezuidenhout/ Herengracht/ Westeinde/ Loosduinseweghet is maar een ideeDe gesnaaide balken liepen evenwijdig aan de voorgevel. Dan waren de muurankers zogenoemde strijkbalkankers om de muur te behoeden voor naar binnen of buiten knikken. Die verbinden de drie eerste balken met de muur. Zichtbare muurankers aan de straat zijn in Den Haag nogal bijzonder. Muurankers die niet louter sierankers zijn dateren volgens mij altijd van vr 1900.
Dan is er nog iets met het baksteenformaat. Ik vermoed dat dit kleiner is dan waalformaat. Voor rijnformaat (roodbruin) en waalformaat is de verhouding lengte/dikte groter dan op het zp. Het zou wel eens ijsselformaat (dikte 41 mm) kunnen zijn, dat na 1900 niet meer toegepast werd. Dit zou ook beter stroken met de lengte van de ankers die doorgaans 50 cm is.
Ten slotte hebben we nog het raadsel van de donkerdere banden van 2 lagen baksteen. Ik kan er geen soep van koken. 
Stefan de Leeuw
12-5-2014 15:07
n.v.t.niet van toepassingZondag weer uren gespit. De Helmersstraat 21 op http://goo.gl/maps/2tP0k geeft een aardig voorbeeld van hoe laag deuren ingeplant kunnen zijn, terwijl nummer 23 en 25 fraaie voorbeelden van geschilderde huisnummers zijn. De Zorgvlietstraat toont (wat eenvoudiger) muurankers op bb 0.84007 Als ik de bouwstijl zo bekijk, denk ik dat de buurten rondom de Veenkade en Noordwal best kansrijk zijn. Martin kan er geen soep van maken en ik geen chocola. Wij ploegen voort. 
H de Haas.
15-5-2014 01:58
Geen idee!niet van toepassingNa een week zoeken en vele uren later kom ik er niet uit. Ik heb alle mogelijke en onmogelijke plaatsen bekeken en mijn mogelijkheden zijn uitgeput helaas, dus als Martin er toch nog in slaagt om er soep van te koken, dan wel zonder ballen, want ik kan er geen gehakt van draaien. 
Martin Snuverink
15-5-2014 15:04
n.v.t.niet van toepassingVragen aan andere zoekers:
1) Wie is het met me eens dat het gebouw is gemetseld van kleinere bakstenen dan waalformaat?
2) Is de inpandige horizontale regenpijp te duiden?
3) Is een gespiegeld pand rechts van de regenpijp waarschijnlijk?
4) Is het pand 21 een hoekpand gezien de blinde muur?
5) Kan dit een verdwaalde buitenhaagse opname zijn? 
Martin Snuverink
15-5-2014 16:46
n.v.t.niet van toepassingDe bovenkant van de veren en stroppen van de strijkbalkankers bevinden zich op hetzelfde niveau als de bovenkant van de (verdwenen) balken. De balkhoogte schat ik op 4 baksteenlagen (ijsselsteentjes = 4 x5 -1 = 19 cm of waalstenen 4 x 6 -1 = 23 cm). Dit betekent dat de onderzijde van de balken onder de binnenbooglijn uitsteekt.
Maar wat belangrijker is: het vloeroppervlak van de etage ligt (bij vloerplanken van 2 cm dikte) 5 baksteenlagen (= 25 cm bij ijsselsteen of 30 cm bij waalsteen) onder de bovenkant van de onderdorpel van etageraam of -deur. Voor een pakhuisdeur lijkt me dit onwerkbaar; voor een venster zijn beschermingsvoorzieningen nodig. Van een balkonnetje zijn geen sporen.
Als de muur van ijsselsteentjes is, vermoed ik dat de donkerder gekleurde banden van twee baksteenlagen opgeschilderd zijn; twee verschillende steenkleuren in die maat is vrijwel onmogelijk. In het westen zijn waalstenen van vr 1900 (vrijwel) altijd donker. Dan zouden de banden ng donkerder moeten zij 
d.kralt
15-5-2014 20:00
geen ideeniet van toepassingOp de vragen van Martin heb ik geen antwoord. Ik heb wel een andere vraag. Volgens Wim heeft de fotograaf op de foto veel weggelaten, dat kan zo zijn, maar het kan ook zijn dat door de breedte van de straat/steeg/slop er niet meer op kon. Als je bijvoorbeeld in het Lissabon foto's gemaakt zou hebben onder de hoek, die deze fotograaf gebruikt heeft, zou je volgens mij niet veel meer van de gebouwen daar zien.
Kortom smalle straat/slop/steeg? 
Stefan de Leeuw
15-5-2014 21:19
n.v.t.niet van toepassingMet wat elementaire meetkunde losgelaten op het uitvergrote zp meen ik dat de regenpijp/hemelwaterafvoer (middelste gedeelte) ongeveer 12x past in de deuropening. Als ik uitga van 80 mm pijp dan zou de deuropening 960 mm zijn zonder kozijn en is het steentje m.i. een waal. Is de pijp 100 mm dan wordt de steen groter en dat is niet wat Martin vermoedt. De vraag rijst dus of regenpijpen kleiner dan 80 mm in de 19e eeuw gebruikt werden, waardoor het steenformaat en de opening kleiner worden. De l x b x h maten en dus de verhouding van de stenen is lastig te bepalen. Wel denk ik dat er wat werd gefoezeld met de verticale pijp, die wat links van het midden loopt, om de horizontale pijp beter toegang te verlenen.  
H de Haas
15-5-2014 23:46
NVTniet van toepassingDie inpandige regenpijp kwam vroeger vaker voor. De reden is simpel, dat scheelde de aanleg van een riool aan de achterzijde. Op de Regentesselaan was dit ook het geval, daar liep van de dakgoot aan de achterzijde een regenpijp tussen de vloer van de zolder en het plafond van de 2e etage. 
H de Haas.
16-5-2014 01:01
NVTniet van toepassingNog even over de Regentesselaan, de afvoer van de voorzijde liep inpandig naar de achterzijde, omdat aan de voorzijde geen regenpijpen langs de gevel lopen. Dus het hemelwater uit de voorgoot werd via de achtergoot afgevoerd. Dus even ter verduideling. 
Martin Snuverink
16-5-2014 13:18
n.v.t.niet van toepassingDank je Stefan. Uiteindelijk gaat het mij erom of de stenen 4 cm (ijssel) of 5 cm (waal) hoog zijn. Als de regenpijp 8 cm diameter heeft, is de steen naar mijn inschatting 4 cm (ijssel) en bij 10 cm diameter dus een waal. Dit kan bij herkennen en bewijsvoering van belang zijn. Op de steegtheorie van Dik Kralt kom ik nog terug. Mysterieus en boeiend. 
H de Haas.
24-5-2014 15:26
Onbekendniet van toepassingTot nu toe heb ik steeds gezocht naar straten waar dit zou kunnen zijn en ik geloof dat ik het hiermee wel heb gehad. Gisteren kreeg ik het idee dat dit misschien helemaal geen straat is, maar een vrijstaand gebouw waarvan we hier de kopgevel zien. Dus mogelijk voor industrie of boerderij. Er waren van dat soort gebouwen ook binnen het "sperr gebiet" Mogelijk kan dit ook nog een gemaal zijn, dus wat alternatieven om verder te zoeken. 
H de Haas.
24-5-2014 15:26
Onbekendniet van toepassingTot nu toe heb ik steeds gezocht naar straten waar dit zou kunnen zijn en ik geloof dat ik het hiermee wel heb gehad. Gisteren kreeg ik het idee dat dit misschien helemaal geen straat is, maar een vrijstaand gebouw waarvan we hier de kopgevel zien. Dus mogelijk voor industrie of boerderij. Er waren van dat soort gebouwen ook binnen het "sperr gebiet" Mogelijk kan dit ook nog een gemaal zijn, dus wat alternatieven om verder te zoeken. 
Stefan de Leeuw
26-5-2014 16:03
n.v.t.niet van toepassingMet 21, steegje, poortje, slopje, achteringang, pakhuis, opslag, stal(ling), werkplaats, fabriek, school, hout(roof), oorlog en nog veel meer sleutelwoorden gezocht, maar ik kom er evenmin uit. Maar een kopgevel van een gebouw met (dus) 21-plus etages uit de 19e eeuw klinkt weinig aannemelijk.

Overigens jammer dat de HGA bestanden niet verrijkt zijn met o.m. wijknamen of nummers, postcodes en zoekopties op huisnummerreeksen, zodat 21 ook vindbaar wordt onder bv 13-49.
 
Martin Snuverink
27-5-2014 11:24
Nettenzolder in Oud Scheveningenhet zou heel goed kunnenEen volgende poging. Ik heb het gevoel dat we dit in Oud Scheveningen moeten zoeken. Als de foto van 1945 is, hoeven we niet te zoeken on de dorpsdelen die eerder gesaneerd zijn; dit scheelt een grote slok op een borrel.
Of je panden met zulke smalle bovendeuren nu een pakhuis moet noemen of iets anders, wordt minder relevant als je ziet dat zulke smalle deuren met houten onderdorpels in Scheveningen veel voorkwamen. Een nettenzolder? Let nu eens op Zeilstraat 95. Daar heeft boven de voordeur ook een deur gezeten, te zien aan het afwijkende metselwerk en op HGA 0.83714.
Zie verder Zeilstraat 87: http://goo.gl/maps/zlCAM. Bekijk fotos met bovendeuren: HGA 0.83727, 0.06442, 6.07072, 0.81395, 0.81431, 0.47343, 0.38081. Ook volop muurankers en ijsselsteentjes.
Ik heb veel straten bekeken en afgewezen. Overgebleven mogelijkheden zijn Boegstraat op een binnenterrein, Sleepnetstraat, Stuurmanstraat. Dit is niet uitputtend!  
Rochus Zuurmond
28-5-2014 21:38
Onbekend.niet van toepassingHeb ook Scheveningen bekeken maar niets kunnen vinden. De Stuurmanstraat kan het volgens mij niet zijn, zie foto HGA 6.07029, de Sleepnetstraat bestond nog niet en van de Boegstraat kan ik (nog) niets vinden.
Opmerkelijk is wel dat van alle foto's van F.H.W. Biegstraatener niet n in Scheveningen gemaakt is. 
H de Haas.
1-6-2014 16:03
onbekendniet van toepassingScheveningen dat had ik al eerder onder de loep genomen en ik mag wel zeggen, grondig omgespit, maar daar niet gevonden. De opmerking dat van Biegstraaten geen foto's heeft genomen in Scheveningen, had ik ook al eerder bedacht. Daarom blijf ik in de binnenstad zoeken en heb weer een nieuw gebied gevonden waar de fotograaf wel foto's heeft genomen. Ik kwam daarbij de Jacobastraat tegen waar enkele overeenkomsten voorkomen, oa. de regenpijp tussen smalle ramen, muurankers en noem het maar. Wie heeft zin om die omgeving eens uit te spitten? 
Stefan de Leeuw
1-6-2014 17:20
n.v.t.niet van toepassingHans, ook in de door jou genoemde buurt kon ik het al eerder niet vinden. Maar zo'n pakhuisje kan op veel plaatsen staan. Kijk eens naar http://goo.gl/ewkoEf en verwonder je dat dat daar tussen de nieuwbouw staat. 
H. de Haas.
6-1-2015 14:28
Onbekendniet van toepassingHoe vaker ik naar dit plaatje kijk, hoe meer ik ga zien en ook meer vragen. Dat dit gebouw O/W staat had ik al eerder aangegeven. Ook had ik de suggestie dat het weleens een vrijstaand gebouw zou kunnen zijn en hoeven wij niet te zoeken in straten. De argumenten die ik daar voor heb zijn, de schaduw op de binnenmuur kan er niet zijn als links een bouwwerk zou staan. Er is geen schaduw van een muur, dus is dat open of heeft in elk geval een heel lage muur. Ik denk aan een gebouw met aan de achterzijde een schuin dak, uitlopend op een schuin dak links, hetgeen wordt versterkt door de hoogte van de inpandige regenpijp die direct aan de goot zit. Doorgaans lopen regenafvoeren niet door een woonkamer, dus is dit een (hooi)zolder. Wie heeft een verklaring voor die donkere lijn op straatniveau? Het is geen schaduw op de zijmuur, ook zie ik geen deel van de voorgevel er in. Dus samengevat, ik denk aan een vrijstaande boerderij in het westelijk stadsdeel. 
Martin snuverink
3-2-2015 20:53
Nieuwe Molstraat 21het zou heel goed kunnenGisteren (2-2-20150) rond het middaguur had ik hier een vrij uitgebreide reactie gegeven. Die heeft hier ook gestaan, maar is op raadselachtige manier verdwenen.
Gaarne herstel. 
Martin Snuverink
3-2-2015 20:55
Nieuwe Molstraat 21het zou heel goed kunnen 
Martin Snuverink
3-2-2015 20:59
4e maal: Nieuwe Molstraat 21het zou heel goed kunnenSmalle etagedeuren van een pakhuisachtig gebouw komen wel voor in Den Haag. Drie voorbeelden in de Javastraat (slop aan de zuidzijde). Nr 83 (toen 81) heeft boven de rollaag 1 steenlaag en een houten onderdorpel. De hijsbalk was er in 1939 nog niet! Zie streetview en bb 0.31534.
Overigens heb ik nog steeds het idee dat dit twee gespiegelde panden kunnen zijn. Dan zou rechts buiten beeld ok een huisnummer moeten zijn. In Den Haag excl. Loosduinen) zou dit 19 of 20 moeten zijn, en in Rijswijk en Loosduinen 23 of 22. Ik heb nog bekeken de Oog in t Zeilstraat, Katerstraat, Nieuwe Molstraat, Rozemarijnstraat en Doubletstraat. T. p.v. Nieuwe Molstraat 21 heeft een naoorlogs pand gestaan (ca 1950) van G.H. Bhrmanns Papiergroothandel, dat ook al weer is vervangen. Van het vooroorlogse pand 21 heb ik geen afbeeldingen kunnen vinden. Verder is hiervan alleen Katerstraat 21 nog een kleine mogelijkheid. Misschien hebben andere onderzoekers deze adressen al bekeken. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
4-2-2015 08:55
n.v.t.niet van toepassingHet raadsel komt kortweg hierop neer dat ik bij het plaatsen van een nieuw zoekplaatje op alle pagina's het menu verander, en dat kan alleen maar via de bij mij lokaal opgeslagen bestanden. Nieuwe reacties staan op de webserver tot ik ze download. Ik was dus vergeten deze pagina te downloaden voor ik aan de slag ging. Het spijt me Martin. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
4-2-2015 11:35
n.v.t.niet van toepassingMartin, even een inhoudelijke reactie. In 1929 was Nieuwe Molstraat 21 een behangshowroom. Het adresboek van 1941-1942 vermeldt Bhrmann's Papiergroothandel op Nieuwe Molstraat 21-23. Is het pand (foto 0.50336) naoorlogs of uit de jaren '30? Het stond er in ieder geval al op 5-2-1947, gezien een krantenbericht in de Haagsche Courant dat bij Bhrmann een tentoonstelling was van kalenders voor 1947.
Nieuwe Molstraat 19 was rond 1941 in gebruik bij de Haagsche Clich Industrie.
Het straatgedeelte van de adresboeken rond de Tweede Wereldoorlog geeft geen huisnummers en bewoners voor de Katerstraat. Geen idee of de hele straat toen onbewoond was of dat er een andere reden voor was. Bij verder teruggaan in de tijd worden wel huisnummers en bewoners gegeven voor de Katerstraat maar in de jaren '30 ontbreken Katerstraat 19 en 21. 
Martin Snuverink
11-2-2015 09:09
Rijswijkhet is maar een ideeDoor een grondige analyse van het fotobestand van Biegstraaten heb ik geprobeerd een reconstructie te maken van de route van de intocht der Canadezen op 8 mei 1945. Dit is niet helemaal gelukt. In ieder geval is Biegstraaten aan het eind van het Jaagpad Rijswijk bij de grens van Delft geweest. Hij is in Rijswijk en Voorburg geweest. Deze zonderlinge foto kan best die dag onderweg zijn genomen. Dan zou Rijswijk ook een mogelijkheid kunnen zijn, al heb ik nog geen idee waar. In Rijswijk zijn de oneven nummers links. 
Hans de Haas
23-2-2017 20:43
Rijswijk?het is maar een ideeMartin, aan het Julialaantje in Rijswijk staat het dierenasiel dat heeft nr. 50. Schuin er tegenover, dus aan de andere kant stond de afgebrande Hofstede. Julialaantje maakt een bocht naar links vanaf Rijswijk, dus even nummers zitten daar rechts. Nu komt het, achter het dieren asiel naar de Huis te Landelaan is een hekwerk rond een woest ongebruikt terrein en toegangshek. Is het mogelijk dat deze rune daar heeft gestaan? Mogelijk dat er omnummering heeft plaats gevonden? 
M.V.Wesstein
9-7-2017 01:48
Ypenburghet is maar een ideeZomaar een schot voor de boeg, maar zou dit pand mogelijk een militaire herkomst kunnen hebben? Ik begrijp uit de reacties dat de fotograaf die dag de Canadezen is gevolgd bij hun intocht en daarbij ook bij de Hoornbrug is geweest. Da's niet zo heel ver van het toenmalige militaire vliegveld Ypenburg. Dit zou dan barak 21 geweest kunnen zijn, als deze bestond. Of gebouw 21, militairen nummeren graag hun gebouwen zodat voor buitenstaanders niet duidelijk is wat waar te vinden is en ook voor nieuwe rekruten handig om niet te verdwalen. Alternatief is bv de Alexanderkazerne.

@Hans de Haas: Julialaantje is wel errug ver gezocht hoor! 
M.V.Wesstein
9-7-2017 01:58
zie titelhet is maar een ideeIn aanvulling op de vorige reactie: bij het doorzoeken v/d collectie v/d fotograaf kwam ik een foto tegen v/e pand dat er op lijkt, maar waarschijnlijk niet hetzelfde is. Zie

http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/106?q_vervaardiger=biegstraaten&body=advancedSearch&f_vervaardiger_facet[0]=Biegstraaten%2C+F.W.H.

Zoek anders op:
Identificatienr. 860208

Titel:
Spui hoek Grote Marktstraat; het kringhuis van de N.S.B. wordt leeggehaald; de inventaris gaat in vlammen op 
Hans de Haas
11-8-2017 14:57
Korte Voorhout?het is maar een ideeNog maar weer eens een oudje van stal gehaald en nog even verder gekeken. Biegstraaten is ook op het Tournooiveld geweest en zo kwam ik met de volgende suggestie. De fotograaf heeft zaken vast gelegd in het kader van geschiedschrijving WW2. Dan is het logisch om zaken vast te leggen die daar betrekking op hebben dus even een shot van een rune maken. Prinsessegracht, Korte Voorhout hebben ook schade geleden door het bombardement en daar stonden gebouwen die wat bouwstijl betreft aardig in het patroon van het ZP passen. Smitswater, Nieuwe Uitleg, Hooikade enz. zijn wat mij betreft goede kandidaten. Zeker geen Hofweg of Spui. De groep die is gevolgd was de Prinses Irene brigade. 
Hans de Haas
12-8-2017 13:44
Smidswaterik weet het bijna zekerNa enig zoekwerk meen ik hier de locatie gevonden te hebben. Op foto 6.15818 komt de rechterzijde van het gebouw heel sterk overeen. Deze foto is genomen een jaar later dan het zoekplaatje, dus dat kan verklaren waarom er geen regenpijp meer aan de gevel zit. Op voorhand roep ik nu al BINGO! 
Wim de Koning Gans (HGA)
14-8-2017 11:46
Niet zijgevel Kanongieterijik weet het zekerHans, helaas klopt het niet. Foto 6.15818 laat de Kanonstraat zien. Daar was geen huisnummer 21. De voormalige kanongieterij had als adres Nieuwe Uitleg 1.  
Hans de Haas
14-8-2017 13:21
Terug naar af!niet van toepassingHelaas, ik had een stille hoop, dus wordt het verder spitten. 

Reageer op Haags zoekplaatje 236
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen
Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven