Uw zoekopdracht

Haags zoekplaatje 17


klik om te vergrotenDeze anonieme foto van rond 1915-1920 komt uit een serie Haagse opnamen. Dit ziet eruit als de achterkant van een schoolgebouw daterend van rond 1905/1910. Op het dak staat een 'telefoonstelling' van waaruit draden naar de toenmalige geabonneerden van de Telefoondienst liepen. Opvallend detail: de schoorstenen staan halverwege het dak, maar uit de nok rijzen een soort spitse torentjes op. Die zouden vanaf de straat zeker zichtbaar (geweest) moeten zijn. Op de voorgrond lijkt geŽxperimenteerd te worden met betonnen funderingspalen.

klik op de foto om te vergroten


naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
h.j.van Kampen
24-4-2005 18:25
schilderswijk vermeerstraat of ferdinand bolstraat?het zou heel goed kunnende school te zien a/d achtergevel is rond 1910 gebouwd en kan de school a/d vermeersraat of ferdinand bolstraat zijn. Rond de jaren 20 opgezet. Alleen vraag ik me af of er toen betonnen heipalen werden gebruikt. Men bouwde toen met houten palen in deze zachte veengrond.  
Haags Gemeentearchief
26-4-2005 09:15
Zaanstraatik weet het zekerHet is niet mijn bedoeling u de kaas van het brood te eten, maar deze foto liet me niet los. Aan de hand van een oude plattegrond heb ik nog een aantal scholen bekeken, en met succes. Dit blijkt de school aan de Zaanstraat 25-27 te zijn, en wel de voorgevel daarvan.