Uw zoekopdracht

Haags Zoekplaatje 194

klik om te vergroten
Deze foto van Jan Stegeman is in 1975 bij het Haags Gemeentearchief binnengekomen en waarschijnlijk niet lang daarvoor gemaakt. We zien het schoolplein van een modern schoolgebouw met gebeeldhouwde decoraties. Het huisnummer is heel vaag, het lijkt op een 7 te eindigen. Op het bord bij de ingang staat basisschool.

Waalse School, Zwedenburg 173-175, Den Haag.


naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
H de Haas
22-7-2013 22:54
Mariahoeve?het is maar een ideeIn de achtergrond zijn huizen te zien met een parterre en 2 woonlagen, dergelijke bouw ken ik alleen van Mariahoeve, Finnenburg, Gerstenkamp Tarwekamp Roggekamp en omgeving. Heb nog geen exacte lokatie kunnen vinden. 
H de Haas
28-7-2013 14:12
NVTniet van toepassingMijn mogelijkheden zijn voor wat betreft Den Haag uitgeput. Ik vrees dat we dit in een van de randgemeenten zullen moeten zoeken, mogelijk Leischendam. 
Dea
1-8-2013 15:18
Den Haaghet is maar een ideeMisschien de school/locatie te achterhalen als men weet van wie de kunst op de muren is? 
Stefan de Leeuw
1-8-2013 16:57
n.v.t.niet van toepassingIn het idee van Dea heb ik al vele uren geÔnvesteerd en ook via http://www.helpwandkunstopsporen.nl/ niets vergelijkbaars gevonden. Steekwoorden voor het internet zijn o.m. gevel, wand en muur gevolgd door kunst, decoratie, versiering en sculptuur. Ik vermoed dat het materiaal beton is maar ik kan kunststof ook niet helemaal uitsluiten. De Haas kan gelijk hebben met de randgemeenten, maar een school kan ook zijn afgebroken, verbouwd of afgebrand. Misschien kan Wim iets in de HC vinden; jammer dat wij daar niet in mogen zoeken. 
Wim de Koning Gans (HGA)
1-8-2013 17:17
n.v.t.niet van toepassingHeb even "Haagse beelden" (uitgave Stroom hcbk, 1991) doorgebladerd en ik zie een overeenkomst met de kunstenaar Jacques van Rijn (die in deze gids ook als Jacques van Rhijn voorkomt). Zie foto 5.04411.
Zie ook deze internetpagina over Jacques van Rhijn. 
Wim de Koning Gans (HGA)
1-8-2013 17:24
n.v.t.niet van toepassingDe enige verwijzing naar Jacques van Rhijn in combinatie met een school in de Haagsche Courant 1940-1966 betreft het Sint Maartenslyceum in Voorburg, het gaat om een beeld in de hortus botanicus. Het artikel van 19-4-1966 meldt ook de aanschaf van enkele kleinere plastieken en dat men die collectie nog wil uitbreiden. 
Stefan de Leeuw
2-8-2013 10:34
n.v.t.niet van toepassingBedankt, Wim. Woorden als plastiek en reliŽf had ik niet vermeld maar wel gebruikt. Ik was deze van Rhijn ook tegengekomen maar ben niet geheel overtuigd. Hij wordt ook wel Jacq genoemd en om de verwarring te vergroten blijkt er naast deze Jacobus Antonius (Venlo 1921) ook nog een "Sjaak" Jacobus Adrianus Anthonius (Gouda 1950) te zijn. Hopelijk gaat iemand zijn/haar school of buurt danwel de kunstenaar herkennen.  
H de Haas.
2-8-2013 15:57
Nog geen idee.niet van toepassingFeit is, dat we hier in een omgeving zijn met jaren 50/60 woningen met plat dak en maar 3 woonlagen. Volgens mij duidt dat op een kleinere gemeente waar (nog) geen hoogbouw aanwezig is. Den Haag en Zoetermeer hebben een andere bouw en daar ben ik uitgekeken. 
Paul Wezenberg
6-8-2013 23:47
niet van toepassingniet van toepassingLeuk zo'n stukje anonieme kunst dat ineens onder de aandacht, loop al een week te zoeken naar een boek over kunstopdrachten die uitgevoerd zijn aan Haagse openbare gebouwen tijdens en na de wederopbouw, bij de verhuizing is dit boek in een doos terecht gekomen en nog steeds niet boven water. Er is vast wel iemand op de hoogte van deze uitgave ( rond 2000) 'dit boek moet aanknopingspunten geven, het besteed aandacht aan bijna alle kunstenaars die in Den Haag in de naoorlogse periode betrokken
zijn geweest bij kunstopdrachten aan openbare gebouwen.
De reliefs zijn naar mijn mening uitgevoerd in keramiek en naar alle waarschijnlijkheid uitgevoerd bij de Porseleijne Fles in Delft, dit van oudsher bekende atelier geroemd om zijn glazuren had tot in de jaren 70 een experimentele afdeling waar veel moderne
opdrachten werden uitgevoerd, o.a. Karel
Appel, Maggy Gilles en Jan Snoeck hebben hier gewerkt. De leiding op deze afdeling had
Henk Tieman die ook weer zelf ontwerpen maakte.  
Wim de Koning Gans (HGA)
7-8-2013 12:25
n.v.t.niet van toepassingBen in onze bibliotheek op zoek gegaan naar het boek zoals omschreven door Paul Wezenberg. In de buurt komen "Goede sier gemaakt. Monumentale kunst in Den Haag Zuidwest 1945-1970" en "Een hechte verbintenis. Beelden en architectuur in Den Haag". Beide doorgebladerd maar dit kunstwerk niet aangetroffen.
Het is mijn bedoeling om deze foto vanaf a.s. zaterdag te presenteren op www.zoekplaatjes.nl. 
Stefan de Leeuw
8-8-2013 14:36
Zwedenburg 173-175, Waalse Schoolik weet het bijna zekerZie bb 0.06108 waar ik qua hoofdgebouw een gelijkenis ontwaar, wellicht kwam de aanbouw later. Op Haagse Scholen http://goo.gl/KCVsEK zie ik een soortgelijke trap, huisnummer en bel o.i.d. Nou dat plastiek nog.  
Stefan de Leeuw
8-8-2013 14:42
Zwedenburg 173-175, Waalse Schoolik weet het zekerIn alle haast nog even vergeten te vermelden dat de huizen rechts op de achtergrond ook corresponderen. De heer De Haas zat niet ver uit de buurt. 
Wim de Koning Gans (HGA)
8-8-2013 16:03
Zwedenburg 173-175, Waalse Schoolik weet het zekerHeel fraai gevonden Stefan! Op een luchtfoto (0.86988, helaas niet via de beeldbank inzoombaar) zie ik het patroon van de muurdecoratie. En het gemeentelijke geoinformatiesysteem bevat een zwartwit-cyclorama uit 1999 waarop de reliŽfs duidelijk te herkennen zijn (gemaild naar Stefan). Helaas kan ik geen visueel bewijs hier publiceren maar het is er dus wel. Rechts op de achtergrond zien we dit blok. 
H de Haas
8-8-2013 17:35
N V Tniet van toepassingLaat ik daar nou begonnen zijn met het eerste zoeken! Toch leuk dat het daar is, hoewel ik daar geen bewijs heb kunnen vinden. Des te groter het compliment aan Stefan de Leeuw!  

Reageer op Haags zoekplaatje 194
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen
Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven