Uw zoekopdracht

Haags Zoekplaatje 187

klik om te vergroten Deze foto is een scan uit een fotoalbum van decoratieschilder Sipke Baars (Sneek 1877-Delft 1956). De opname is gemaakt n.a.v. de schildersstaking van april-juli 1925, een conflict over de arbeidsvoorwaarden. Op de bus verf staat o.a.: "H. van der Meer [...] huisschilder Obrechtstraat Den Haag". Baars zit onder de ladder, achter de S van STAKING. Het album berust bij het Archief Delft, dat zo vriendelijk was de scans beschikbaar te stellen voor de Haagse Beeldbank. Bij deze foto hoort een andere, mogelijk op dezelfde plek gemaakt: Haags zoekplaatje 188.

Wie weet waar dit is?

naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
H de Haas.
15-5-2013 22:22
Scheveningen Duindorp?het is maar een ideeEigenaardig type portiek, is vrij diep en heeft waarschijnlijk maar 2 toegangen. Bovenaan de trap staat een muur met rechts een ingang en links van die muur is er ook een. Duidelijk is te zien dat die muur in de diepte staat en ik vermoed dat het één etage woningen zijn met rechts een hoekpand. 
A. Hendriksen
16-5-2013 22:04
Transvaalwijk? buurt rond de Einder, Spionkopstraat/ Schalk Burgerstraat?het is maar een ideeDe Einder is van 1925. In die wijk veel portiekwoningen van baksteen met gelijksoortige sterke horizontalen in beton.
Maar nog niet exact dezelfde gevelindeling gevonden.
Het is maar een idee. 
H de Haas.
18-5-2013 18:29
Onbekend.niet van toepassingToch moet dit op te lossen zijn aan de hand van de archieven. Er staat 1925 op dat bord en deze straat is volgens mij een nieuwbouw project, geen inrichting in de woning, geen gordijnen voor de ramen, maar wel een klodder witte verf om aan te geven dat er al glas in zit. Dus welke straten werden in 1925 opgeleverd? Aan de kleding te zien lijkt het geen winter. 
Stefan de Leeuw
20-5-2013 17:03
N.v.t.niet van toepassingZoals bij het zpl vermeld was de staking van april tot juli en was het (dus) geen winter. Mogelijk kan Wim wat meer duidelijkheid verschaffen over in 1925 opgeleverde blokken. Dat zou het HGA mogelijk ook via het kadaster kunnen doen maar daar zal wel een prijskaartje aan hangen. M.i. zouden de Bomen- en de Bloemenbuurt in aanmerking kunnen komen en geef ik ook de Zuiderparkbuurt en het Bezuidenhout een goede kans. Al met al erg veel om na te zoeken en het open portiek was erg in zwang in die dagen. Elementen van de Nieuwe Haagse School lijken aanwezig. 
H de Haas
20-5-2013 23:19
N V Tniet van toepassingWat ook opvalt is die zware balk tussen de vensters en de bovenlichten, ziet er uit als beton en is ook zeer ongebruikelijk. Misschien dat dit iemand op een idee brengt. 
E. Petter
21-5-2013 09:16
Bezuidenhouthet is maar een ideeBalk tussen vensters en bovenlichten gevonden in de Johan van der Hoornstraat, Bezuidenhout:
http://goo.gl/maps/AqIsD

Dus misschien daar verder zoeken. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
21-5-2013 11:01
n.v.t.niet van toepassingHet is niet zo eenvoudig een overzicht te krijgen van welke huizen tussen april en juli 1925 zijn opgeleverd. Blijkens dit artikel in Het vaderland werden er wel statistieken bijgehouden. Ik weet niet of dit in de archieven is terug te vinden.
Van de in de periode 1943-1945 gesloopte huizen in Heester-, Bomen en Bloemenbuurt bestaat een fotoalbum (niet online) waarin straatbeelden zijn vastgelegd voordat de afbraak begon. Ik heb dit album doorgebladerd en het zoekplaatje niet gevonden. Betonnen banden tussen vensters en bovenlichten waren er bijvoorbeeld in de Segbroeklaan hoek Goudenregenstraat (geen portieken), Fahrenheitstraat en Tulpeboomstraat. Zoals gezegd geen match gevonden. Dit kenmerk lijkt me eerder specifiek voor een bepaalde aannemer dan wijkgebonden. 
E. Petter
21-5-2013 17:47
n.v.t.niet van toepassingIn het HGA zit een stadskaart van 1925 (zoeken kaart 1925), daarop is wel ongeveer te zien waar de bouwgrens toen lag. Zo is Bezuidenhout-west te oud en komt alleen Bezuidenhout-oost in aanmerking. 
Martin Snuverink
22-5-2013 09:12
Niet Bezuidenhoutik weet het bijna zekerIn Bezuidenhout-Oost, waar ik ben opgegroeid, komen zulke huizen niet voor. 
Martin Snuverink
22-5-2013 10:38
n.v.t.niet van toepassingZulke sierbetonkalven tussen venster en bovenlicht komt vaker voor in huizen van rond 1925. Deze bouwwijze komt bijvoorbeeld voor in het oudste deel van de Weissenbruchstraat, bij het bekende Maison Kelder, maar hier is het niet.
Volgens mij is dit volkswoningbouw.
Opvallend is de raamonderdorpel van verticale bakstenen. Deze werden na WO I nauwelijks meer toegepast. In de Molenwijk en Spoorwijk kwamen ze alleen nog voor op de verdiepingen.
Ik heb de indruk dat er rechts een hoekwinkel is. 
d.kralt
24-5-2013 15:03
geen ideeniet van toepassingDe huizen/winkels op de hoek Segbroeklaan/Goudenregenstraat hebben inderdaad mijn of meer dezelfde bouwwijze. Foto http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/577f6bb5-1ecb-473a-a458-96af6e0494bc laat de huizen in de buurt van deze hoek zien en tevens in de buurt zijn van de Begoniastraat. Dat is dan weer minder waar. 
H de Haas.
24-5-2013 17:23
N. V. T.niet van toepassingAls geboren Hagenaar uit de Begoniastraat heb ik uiteraard ook eerst gezocht in die omgeving, helaas kwam mijn geboortehuis niet terug! Wel ken ik de Anjelierstraat nog en wat ik nog weet is, dat daar wel gemetselde vensterbanken waren. Heb geen afbeeldingen kunnen vinden van het oude gedeelte. Een kant van de straat is vervangen. Waar we rekening mee moeten houden bij het zoeken is, dat we hier een straat hebben van ongeveer een meter of tien breed. Dat is zichtbaar aan het spiegelbeeld in de ruit, dus alles breder kunnen we vergeten. 
E. Petter
24-5-2013 19:02
n.v.t.niet van toepassingGemetselde vensterbank in de Anjelierstraat: beeldbank 0.06441  
Stefan de Leeuw
11-6-2013 19:12
n.v.t.niet van toepassingHet overzicht op http://goo.gl/7WEHP in Gemeenteverslagen 1925 kan nog een aanwijzing bevatten, maar het merendeel er in genoemd werd inmiddels door nieuwbouw vervangen. De woning op http://goo.gl/maps/6dwli aan de Viljoenstraat voldoet aan enkele criteria maar is het helaas ook niet. 
Edwin de Bruijn
28-10-2013 21:01
geen ideeniet van toepassingIk weet niet waar (locatie) deze foto is genomen maar ben meer geïnteresseerd in de verfbus, waar huisschilder Obrechtstraat op staat. Dit aangezien mijn vader, opa en grootovervader een schildersbedrijf hebben gehad in de Obrechtstaat 171 schildersbedrijf P.C. de Bruijn en Zn. 
H. de Haas.
15-8-2015 00:44
N V T.niet van toepassingHet laat mij niet los en mogelijk is dit toch in de buurt van mijn geboortehuis. Er liep een straat door de Begoniastraat die in de oorlog is verdwenen, dat was de Dahliastraat. Nergens is iets van deze straat te vinden ook niet na een zeer uitgebreide speurtocht. Is er iemand die nog beschikt over beeldmateriaal van deze straat? 
Hans de Haas.
17-9-2016 01:07
Vermoedelijk de Olijfstraathet zou heel goed kunnenOp ZP. 408 zien we dezelfde raamindeling als hier op dit ZP. 
Hans de Haas
20-9-2016 00:37
Toch niet de Olijfstraatik weet het zekerDe verdeling lijkt in een flits gezien dezelfde, maar de afmetingen van de vensters is verschillend. DE enige plaats die ik nog kan verzinnen is de Tulpeboomstraat, helaas geen afbeeldingen. 
Wim de Koning Gans (HGA)
20-9-2016 10:00
n.v.t.niet van toepassingHans, in het album van de Dienst Stadsontwikkeling met te slopen straten, staan vier foto's van de Tulpeboomstraat. Door een typefout staat in de beschrijving Tulpboomstraat. Dit wordt bij de eerstvolgende update van de beeldbank gecorrigeerd.
De verspringing in de gevelwand zou op 1:1000 kaarten terug te vinden moeten zijn. Rechts zal een portiek zijn van twee bovenwoningen, dat is ook uitzonderlijk. Ik heb sinds gisteren de beschikking over digitale bestanden van de 1:1000 kaarten, totaal 26 GB. Via wetransfer kan ik op verzoek een serie kaarten uit de jaren 1920 of 1930 (of beide) toesturen, met een scan van een overzichtskaart.  
Hans de Haas.
21-9-2016 17:47
N.V.T.niet van toepassingWim, een boeiend plaatje. De afbraakbuurt heb ik helemaal doorgebladerd en ik begin te geloven dat het daar niet is. dus kaarten zullen naar mijn mening daar niets aan toevoegen. Van dat album kan ik maar niet genoeg krijgen, daarin staan veel herinneringen, omdat ik daar de eerste stappen op deze wereld heb gezet. Frappant hoeveel beelden ik als kind heb opgenomen en nog kan herkennen. In het Bezuidenhout staan ook dergelijke huizen, dus ga ik mij daar op richten. Dat een portiek 2 opgangen heeft kan heel goed, in die tijd kwam het regelmatig voor dat bij laagbouw op hoekpanden een extra etage werd gebouwd, maar dat hoef ik jouw niet uit te leggen lijkt mij. Ik blijf speuren naar de oplossing van dit zoekplaatje. 

Reageer op Haags zoekplaatje 187
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen




Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven