Uw zoekopdracht

Haags Zoekplaatje 186

klik om te vergroten Net als Haags zoekplaatje 11 en Haags zoekplaatje 185 is dit een reproductie uit het fotoalbum dat het Haagse bouwbedrijf Lorrie rond 1910 liet maken om zijn bouwprojecten te documenteren. J.P.J. Lorrie (1861-1945) was een Haagse aannemer en architect, hij is onder andere bekend van zijn eigen woonhuis uit 1896 aan het Smidswater 26. We bevinden ons op een binnenterrein bij een bedrijfsgebouw. Bij de openslaande deuren op de tweede verdieping staan mannen. Ook op de derde etage is volk te zien.

Achterbouw Lutherse Burgwal 11, Den Haag.


naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
Stefan de Leeuw
6-5-2013 22:16
N.v.t.niet van toepassingOok dit object hoeft naar mijn idee niet in Den Haag te zijn. Waar ik eerst een meubelmakerij overwoog neig ik nu meer naar een fabrikant van zonne- (ook wel zon-)schermen en jaloezieŽn (ook wel jalouzieŽn) door wat ik bij de ramen zie hangen en door de rollen die ik zie staan. Interessant in dit perspectief zijn het op Amsterdam geŲrienteerde http://goo.gl/fGa2L maar ook bb 0.50191 dat het (Rotterdamse?) bedrijf voorheen Senft toont, gevestigd op de hoek van de Haagse Nieuwe Haven nummer 1 en de Houtmarkt. In beide gevallen blijkt er sprake te zijn van ďstoom-jalouzieŽnĒ etc. fabricage en ontwaar ik op het zpl een grote watertank. Maar dit alles is speculatie en beoogt verdere discussie. 
Rien Solcer
8-5-2013 18:29
Westeinde ziekenhuishet is maar een ideeBij het zien van deze foto moet ik steeds denken aan de binnenplaats van het oude westeind ziekenhuis, zou dit een onderhoudsafdeling kunnen zijn? 
H de Haas.
8-7-2013 15:13
Geen idee.niet van toepassingToch een heel vreemde situatie, een etage met openslaande deuren zonder enige afscheiding of balustrade. Dan komt de vraag wat is het nut hiervan. Voor het binnen laten van voorwerpen met een lange afmeting is dit niet geschikt, dat gebeurt doorgaans niet vanaf het dak van een uitbouw.
Dit lijkt mij toch geen bedrijf, maar een afdeling van een grote instelling. Westeinde had ik ook overwogen, maar nergens enig bewijs hiervoor kunnen vinden. 
Wim de Koning Gans
25-9-2013 12:24
n.v.t.niet van toepassingDeze foto staat in "Assimilatie als therapie : Den Haag: Art Nouveau, Sezession, Nieuwe Kunst" van Bart Verbrugge uit 1981 omschreven als "bedrijfspand". Hij wordt voorafgegaan door feestversieringen voor het huwelijk van Wilhelmina en Hendrik (februari 1901) en gevolgd door Waldeck Pyrmontkade 90, coŲp. winkelvereniging Eigen Hulp, ook uit 1901. Dit bedrijfspand zou dus ook uit 1901 moeten zijn. 
Patrick Bosman
23-2-2016 21:32
Lutherse Burgwal 11ik weet het zekerDit is het bedrijfspand achter Lutherse Burgwal 11. Het is tegen de veel hogere zijgevel van de Lutherse Kerk aangebouwd, wat de vreemde kapvorm verklaard (een halve mansarde). Het bedrijfspand is er nog steeds, maar enigszins aangepast en nadien verlengd. De bovenstaande situatie is nog te zien op de luchtfoto uit de collectie van Dienst Stadsontwikkeling met identificatienummer 204144, geheel rechts onderin. Ook de dakkapel die vlakbij de achtergevel zit en die hierboven net aan zichtbaar is is daarop duidelijk te zien.  
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
24-2-2016 09:26
Lutherse Burgwal 11ik weet het zekerDat is nog eens een prachtige oplossing. Veel dank, Patrick!
In 's-Gravenhage als industriestad (1913, bibl. L t 46) staat o.a. dit interieur van Lutherse Burgwal 11, Firma Johannes van den Ende & Zoon, fabrikanten van spiegels en lijsten. Dat moet op de 2e verdieping zijn van deze achterbouw. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
24-2-2016 12:09
Lutherse Burgwal 11ik weet het zekerIk vond nog een foto uit het album van Lorrie die ik te moeilijk vond om hier te laten zien, een werkplaats. Die foto lijkt zoveel op 0.46815 dat het zeker ook de firma Johannes van den Ende & Zoon, fabrikanten van spiegels en lijsten, aan de Lutherse Burgwal 11 is. Twee vliegen in ťťn klap dus. 

Reageer op Haags zoekplaatje 186
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen
Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven