Uw zoekopdracht

Haags zoekplaatje 174

klik om te vergroten Een fotokaart verstuurd in Den Haag op 2 mei 1906, naar mej. W. Hemmes in Amersfoort, zie de achterzijde. Als u de vergroting opent, kunt u de tekst op de voorzijde lezen. De afgebeelde situatie kan het achterterras van een horecagelegenheid zijn. Als dit niet vanaf de straat zichtbaar was, zal het niet eenvoudig te vinden zijn.

Wie weet waar dit is?

naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
E.Petter
8-1-2013 15:25
n.v.t.het is maar een ideeTante Mien is Wilhelmina Hemmes (1861-1914), in 1886 getrouwd met Adriaan Goverdina v. Os (1865-1928). Wilhelmina kwam uit Assen en had blijkbaar alleen broers. Tante A heette dan waarschijnlijk van Os. Blijkbaar woonde er een nichtje, een dochter van een van Wilhelmina's broers, bij de fam. van Os.
Een zoon van de familie, Willem Henri Adriaan is geboren in Batavia. 
H de Haas
8-1-2013 16:43
Bezuidenhoutseweg?het is maar een ideeAchter Cafť Restaurant Den Hout was een parkeerterrein met terras en een boom waar ik eens mijn wagen tegenaan heb gezet. (gelukkig zonder schade) De ingang achter Den Hout was in de Rijnstraat. Deze suggestie is verder nergens op gebaseerd, dus gewoon een schot voor de boeg. 
E. Petter
9-1-2013 10:24
Spui, naast de nieuwe kerk (nu Pavlov)het is maar een ideeHelemaal rechts naast de boom is te zien dat het bepleisterde pand een hoekpand is, het is daarnaast open.
Ik moet denken aan het cafť naast de nieuwe kerk. Foto 0.66144 laat de zijmuur daarvan zien en die lijkt er wel een beetje op. 
Martin Snuverink
9-1-2013 13:04
Nog geen ideeniet van toepassingUit niets blijkt overigens dat de foto in Den Haag is genomen.
Het venster in de bepleisterde muur is niet hoger dan wat we zien. Dit betekent dat zich boven dit lage venster de daklijst met kap bevindt. Er is alleen nog een zolderverdieping boven het lage venster. De bebouwing van PAVLOV en ook van de achterkant van DenHout is te hoog.
De pui in de bepleisterde muur is niet origineel, maar later ingebracht; erdoorheen is het licht van de andere zijde zichtbaar. De gevel links is gemetseld van rijnsteentjes. Linksboven zit een dubbele openslaande deur als ware het van een pakhuis. De gebouwen hebben weinig allure.
Het tafereel speelt zich in de middag af; we hebben geluk dat de zon schijnt, want nu weten we dat we naar het zuiden kijken. Alle mensen dragen een hoofddeksel. De foto is op een mooie dag in het bladloze deel van het seizoen genomen en ik geloof eerder eind maart/begin april dan eind november. 
Martin Snuverink
9-1-2013 13:10
Nog geen ideeniet van toepassingVoortbordurend op wat E. Petter al heeft gevonden:
De geadresseerde is hoogstwaarschijnlijk een nichtje van Adriaan Goverdina van Os en Wilhelmina Hemmes (*Assen 1861). Zij heeft volgens mij als voorletter M.
Wilhelmina Hemmes (tante Mien) had een broer Willem Hemmes, legerofficier, *1864, in 1886 getrouwd met Geertruida Aleida Cornelia de Vries, die op 36-jarige leeftijd in 1899 overleed in Haarlem. Nu vermoed ik dat mej. M. Hemmes dochter was van Willem Hemmes. Zij is waarschijnlijk het tweede kind en zal rond 1889 zijn geboren. Vanwege het overlijden van moeder heeft M. Hemmes waarschijnlijk bij de familie Van Os in Amersfoort gewoond. 
Martin Snuverink
9-1-2013 13:34
Nog geen ideeniet van toepassingMej. M. Hemmes had een tante A (de afzender) met kinderen, een tante Mien (Wilhelmina dus) en een oma.
De oma kan dan zijn de moeder van Willem Hemmes (Aletta Christina van Gorcum, *1828) of de moeder van G.A.C. de Vries, Margrietje Backer (*1831). De eerste is in 1895 overleden, dus kan het niet zijn. Oma Margrietje Backer was 74 jaar in mei 1806.
Nu rest nog de vraag wie afzender tante A was. Zij had een dochter Trudie (Geertruida).
Tante A was geen Hemmes, maar misschien wel met een Hemmes getrouwd. De jongste Jacobus Johannes Hemmes, directeur van de Onderlinge Levensverzekering Maatschappij ís-Gravenhage, heeft wel in Den Haag gewoond, maar niet in 1906. Zijn vrouw heette Derkje. Er zijn geen kinderen bekend.
Bij Van Os heb ik geen aanknopingspunten gevonden. 
E. Petter
9-1-2013 14:25
n.v.t.niet van toepassingTelefoonllijst Den Haag 1915:
Hemmes, H.J., Laan 1
Hemmes, J.J., Dir. Onderl. Levensverz. Mij. "'s-Gravenhage", Adr. Pauwstr. 34

WieIsWie (voormalig genlias) heeft voor Den Haag alleen informatie tot 1842. Dat zou kunnen verklaren waarom er niets over kinderen te vinden is. Waaruit blijkt dat de J.J. in de telefoonlijst inderdaad een broer van Wilhelmina is en dat hij er in 1906 niet woonde ?
In 1903 woonde Jacobus Johannes trouwens in Amersfoort (volgens WieIsWie), net als Wilhelmina. 
Stefan de Leeuw
9-1-2013 14:44
n.v.t.niet van toepassingOok ik zie niet veel mogelijkheden. Wel valt mij op dat de drie jongens links op de voorgrond een grote witte kraag en een soort tuigje dragen. Zijn het muzikanten of heeft het iets te maken met 1 mei c.q. meiboom viering? Dat was 1 dag eerder dan de datum verzending kaart en wel op een dinsdag. Hoe snel fotokaarten in die dagen ontwikkeld werden of dat dit een kant-en-klare fotokaart betreft, ik heb geen idee. Maar wat tegen 1 mei spreekt is dat de temperatuur op die dag ongeveer nergens de 10 graden haalde en het qua zon ook al niet echt overhield. 
E. Petter
9-1-2013 17:20
n.v.t.het is maar een ideeClaas Hemmes (geb. 1856), broer van Wilhelmina, was getrouwd met Antje Arendina Meinders (geb. 1859). Was dat misschien tante A ?
Er was in ieder geval een dochter, Jeannette, die in 1913 trouwde in Arnhem. 
Martin Snuverink
10-1-2013 00:33
n.v.t.niet van toepassingOp de huidige koninginnedag en dus ook op 1 mei staan de bomnen altijd in het blad.
Claas Hemmes en Antje zouden in 1906 een dochter Trudie moeten hebben in de leeftijd van 7-12 jaar. Jeanette (met 1 n) zou dan ca 19 moeten zijn. En de familie zou in Den Haag moeten wonen. kan, maar moet uitgezocht.
Dat J.J.Hemmes uit de telefoonlijst de broer van Wilhelmina is blijkt uit een document waarin staat dat hij eerst 2e luitenant en later directeur van de Onderlinge was. Zie zijn huwelijksakte en http://www.genealogieonline.nl/stamboom-ocken/I08591.php.
(Maar ook in deze documenten staan wel eens fouten!)
 
E. Petter
10-1-2013 00:38
n.v.t.het is maar een ideeClaas Hemmes woonde inderdaad in Den Haag, zie HGA gezinskaarten 1913-1939. Hetzelfde geldt voor Jacobus Johannes, maar dat wisten we al. 
E. Petter
10-1-2013 08:38
In de tuin van de familie Claas Hemmeshet zou heel goed kunnenNaar aanleiding van de tekst op de kaart kom ik tot de volgende oplossing:
Tijdens de paasagen 1906 (15 april) werd er een tuinfeest gehouden, waarbij foto's (kiekjes) van het tuinfeest en tevens portretfoto's van mej. M. Hemmes gemaakt werden. Op 2 mei waren er twee proeven van de portretfoto's klaar en naar aanleiding daarvan werd de kaart geschreven.
Bij de foto op de briefkaart staat dat ze de kiekjes van het tuinfeest 'hier uit de tuin' binnenkort zal toezenden. Deze tekst staat naast de foto. Wellicht is de foto van het zoekplaatje ook een 'proefdruk'.
Het zou dus best kunnen dat de foto van het zoekplaatje op 15 april 1906 in de tuin van de familie Claas Hemmes gemaakt is.
Ik weet niet of de adresboeken van Den Haag zoekbaar zijn op naam, maar het zou ons dichter bij de oplossing kunnen brengen. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
10-1-2013 10:17
n.v.t.niet van toepassingWe kunnen niet in de huid van Tante A. kruipen, maar zij schrijft "de kiekjes hier uit de(n) tuin hebben we nog steeds niet". Dan zou toch niet ťťn van die kiekjes op deze kaart staan? Natuurlijk ga ik wel kijken waar het gezin van Claas Hemmes woonde, daarvoor heb ik niet alleen de adresboeken maar ook het bevolkingsregister tot mijn beschikking. Overigens kan iedereen deze bronnen inzien op onze studiezaal op de begane grond van het stadhuis. 
E. Petter
10-1-2013 10:26
zie bovenniet van toepassingAanvulling:
Op tweede paasdag, maandag 16 april 1906, was het een zeer zonnige dag met een temperatuur van 16 graden (zie KNMI). Een tuin was zeker mogelijk.
Verder zie ik dat de ondergrond gras is, en het gaat dus niet om een horecagelegenheid.
De foto is gemaakt door een amateur, want de mensen staan met hun rug naar de camera, dat zou een professionele fotograaf nooit toelaten.
Bij het raam zit een militair (met baret) en dat past, want in de familie Hemmes waren er veel militairen. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
10-1-2013 11:06
n.v.t.niet van toepassingClaas Hemmes (*Assen 30-9-1856) woonde vanaf 12-12-1900 in Den Haag (daarvoor in Arnhem), op het adres Nassau Odijckstraat 23. Zijn echtgenote is al eerder genoemd, verder staat ook een dochter vermeld als gezinslid: Jeannette Hemmes, geb. Geertruidenberg 30-6-1887. Op 13-6-1904 wordt het gezin uitgeschreven naar Den Helder. In 1915 keren zij terug in Den Haag, komend uit Arnhem. Niets wijst erop dat zij in de tussentijd in Den Haag hebben gewoond. Ik heb ook gekeken in de index van het bevolkingsregister 1895-1913. 
E. Petter
10-1-2013 11:24
Niet in Den Haag, maar wel in Den Helder ?het zou heel goed kunnenTja, dan stort alles in elkaar...
Het zou nog steeds kunnen dat de foto in de tuin van Claas gemaakt is, maar dan was het dus niet in Den Haag maar in Den Helder (is dit adres bekend ?).
Dan zou tante A. de fotokaart in Den Haag op de post moeten hebben gedaan. Het is natuurlijk mogelijk dat de fotograaf uit Den Haag kwam en tante A. de proefdrukken en de fotokaart daar heeft opgehaald.
Ook zou Trudie nog een zus van de geadresseerde mej. Hemmes kunnen zijn. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
10-1-2013 11:29
n.v.t.niet van toepassingHet adres waarheen Claas Hemmes en gezin in 1904 vertrokken, was Hoofdgracht 66 in Helder. Ik blijf erbij dat het erg onlogisch is dat iemand schrijft kiekjes "hier uit den tuin" nog niet te hebben, als op de ondergrond van het schrijfsel een dergelijk kiekje staat.  
Stefan de Leeuw
10-1-2013 12:12
n.v.t.niet van toepassingIk vermoed dat de ondergrond eerder uit kiezels dan uit gras bestaat. Er staan Thonet-stoeltjes, die vaak door de horeca gebruikt werden/worden en vanwege het mooie weer tijdelijk buiten stonden. Ook zie ik veel klapstoeltjes zoals in die tijd vaker op terrassen te zien waren. Serviesgoed en glazen lijken in ruime mate aanwezig. Het doorkijkje achteraan heeft iets cafť-achtigs. Het lijkt mij daarom meer een horecagelegenheid, zoals Wim al suggereert, dan zo maar een achtertuin. 
Martin Snuverink
10-1-2013 12:41
In een theetuin, roomhuis o.i.d. in het buitengebied.het is maar een ideeVanmorgen heb ik in het HGA het bevolkingsregister 1895-1913 geraadpleegd (net zoals Wim): geen Claas Hemmes en ook geen Jacobus Johannes.
Er is nog een andere theorie: de familie Claas Hemmes verbleef enkele weken in april/mei 1906 in Den Haag bijv. bij virienden en woonden een tuinfeest bij.waar zij te gast waren. In die weken kwamen zij in de Passage en wilden zij ook eindelijk eens en bezoek brengen aan de bevriende families Tuckerman en Hofman. De naam Tuckerman moet waarschijnlijk zijn TŁckermann; er waren er in die tijd twee: de commandant van de Haagsche brandweer en een dokter aan de Laan Copes.
Over tuin en horeca: is een theetuin nu een tuin of een horecainrichtng of beide? In ieder geval opteer ik niet voor de achtertuin van een huis. De gebouwen doen mij niet stads aan met die hooizolder (?) en die lage bovenverdiepingen, maar zouden tot het buitengebied kunnen behoren. Niet Roomhuis Boschhek, niet de Bataaf, niet Klein Zwitserland en ook niet Duindal 
Martin Snuverink
10-1-2013 12:51
n.v.t.niet van toepassing@E.Petter: Trudie een zus van M. Hemmes?? Dan zou Trudie voor 1899 geboren moeten zijn. En dit kan. Maar dan zou Trudie op zeer jonge leeftijd als pleegkind zijn uitbesteed aan oom Claas en tante Antje. Schrijft Antje daarom specifiek over pleegkind Trudie naar haar grote zus? 
Martin Snuverink
10-1-2013 12:58
Overbosch, Bezuidenhoutseweghet is maar een ideeNu geen gelegenheid om dit verder na te pluizen. 
Stefan de Leeuw
10-1-2013 13:43
n.v.t.het is maar een idee@Martin: heb Overbosch al meermaals bekeken maar kon het zpl niet daar plaatsen, maar jij kijkt weer anders dan ik naar panden. Vanmorgen ook maar maneges en koetshuizen gecheckt, laatstgenoemden waren er in ruime mate in 't Haagje. Tante A. heeft er een knappe rebus van gemaakt. Wij ploegen voort. 
E. Petter
10-1-2013 20:38
?niet van toepassingWim zegt dat het onwaarschijnlijk is dat er een kiekje op de kaart staat, terwijl er bij staat dat de kiekjes er nog steeds niet zijn. Toch kan dat wel als de kiekjes die er nog niet zijn nabestellingen voor vrienden en familie zijn.
Ik heb nog even in Den Helder gekeken, maar daar wordt het heel moeilijk, alles is afgebroken i.v.m. Atlantikwall, zie link:
http://denhelder-aanzee.jouwweb.nl/den-helder-toen-en-nu/grachten/hoofdgracht 
E. Petter
11-1-2013 08:51
n.v.t.niet van toepassingDe eerder genoemde Margrietje Backer overleed in 1876, tien jaar voor de bruiloft van Willem Hemmes (dit staat in BS Huwelijk, bij BS Overlijden staat Margrietje als Margaretha). De aanname dat de geadresseerde een dochter van Willem Hemmes zou zijn kan dus naar de prullenbak, want die kinderen hadden helemaal geen oma meer.
De geadresseerde zou wel Margaretha Hemmes (* Batavia 1890/1891) kunnen zijn, een dochter van Johannes Jacobus Hemmes (de latere directeur van de levensverzekering). Margaretha trouwde op 4 Februari 1913 in Den Haag, was toen 22 jaar, en was dus 16/17 jaar in 1906.
Johannes Jacobus Hemmes woonde in 1903 in Amersfoort en Margaretha ging daar dus naar school. Mogelijk is Johannes Jacobus naar elders vertrokken (Batavia ?) en bleef de dochter in Amersfoort achter bij tante Mien.
De oma van Margaretha overleed in 1910, en was er dus in 1906 nog. 
Martin Snuverink
11-1-2013 13:46
n.v.t.het is maar een ideeHeb ik nu iets volledig over het hoofd geblunderd? Tante A schrijft: ďít Is aardiger als je ma het portret als verrassing ziet, hŤ?Ē Dus heeft M. nog een moeder, terwijl ik dacht dat haar moeder overleden was. Dan is M. niet een dochter van Willem Hemmes. 
Chris Triep
11-1-2013 16:47
n.v.t. het is maar een ideeHoewel het natuurlijk om de locatie van van het ZP gaat en ik ook nog steeds "tante A." niet heb gevonden blijft de familiegeschiedenis intrigeren. Wat mij betreft gaat het bij " Mejuffrouw M. Hemmes" om Margrietje Aletta Hendrika Hemmes, geboren op 31 maart 1895 in Batavia. Haar ouders waren Willem Hemmes en Geertruida Alida Cornelia de Vries. Haar moeder overleed op 4 april 1899. In 1904 hertrouwde Willem Hemmes met Jeannetta Ewoudina Magdalena van Tonderen. Willem Hemmes diende in Nederlands-IndiŽ als beroepsofficier. Met " je ma" zal dus haar stiefmoeder Ewoudina bedoelt zijn. Zij moest in IndiŽ met de foto's verrast worden.
In april 1902 reisde Margrietje met haar oom Jacobus Johannes Hemmes en haar tante Derkje Hemmes-Wichers vanuit N.I. naar Nederland. Mogelijk verbleef ze na het overlijden van haar moeder bij deze oom en tante die eind 1888 in N.i. waren aangekomen.  
Chris Triep
11-1-2013 16:49
n.v.t. het is maar een idee(vervolg). In Nederland zal ze ondergracht zijn bij haar tante Wilhelmina van Os-Hemmes (tante Mien) en Adriaan Goverdina van Os in Amersfoort. Jacobus Johannes ging met zijn vrouw enkele maanden later weer terug naar N.I.
Een belangrijk deel van deze geschiedenis van de familie Hemmes en van Os speelt zich af in Nederlands-IndiŽ. Willem Hemmes en Adriaan Goverdina van Os werden vanaf 1881 gelijktijdig opgeleid aan de K.M.A. voor het leger in Nederlands-IndiŽ. In 1885 vetrokken ze ook tezamen naar N.I.. Hetzelfde geldt overigens voor Carel Frederik Tuckermann, in 1906 een voormalig collega-officier , die tante A. zou gaan bezoeken.
Oma's (Hemmes/De Vries/Van Tonderen) had Margrietje niet meer. Dat zorgt voor een vraagteken. Hoewel er ook een kleine kans is dat er "je ma (en tante Mien)" staat. Het is in ieder geen duidelijke "oma". 
Martin Snuverink
11-1-2013 17:33
Ja, ik heb dus gebliunderd. De laatste reactie van E.Petter, had ten tijde van mijn vorige reactie nog niet gezien. Goed werk, E. Petter!niet van toepassing 
E. Petter
11-1-2013 17:48
n.v.t.niet van toepassing@Chris Triep. Een paar vragen/opmerkingen:
Wordt een kind van 11 jaar al aangeduid als "mejuffrouw" ?
Geertruida Alida Cornelia de Vries overleed volgens BS op 11 maart 1899 in het kraambed in Haarlem, dus niet in Ned. IndiŽ.
Derkje Wichers had in 1903 in Amersfoort een levenloos geboren kind, dus was ze toen in Nederland en niet in Ned. IndiŽ. 
E. Petter
11-1-2013 19:12
n.v.t.niet van toepassingEr was nog een tante A:
Alida van der Pol, getrouwd met Johannes Hemmes (*1848 Assen), broer van Wilhelmina. Hun zoon heette Gerrit Hendrik (net als zijn opa), trouwde in 1908 maar werkte in Den Haag.
Weer een andere broer, Gerrit Hendrik Hemmes, woonde ook in Den Haag. 
E. Petter
11-1-2013 20:21
n.v.t.niet van toepassingAlida van der Pol en Johannes Hemmes hebben hun gehele gezinsleven in Rotterdam doorgebracht. Johannes overlijdt in 1901, 53 jaar en Alida in 1907, 61 jaar, beiden te Rotterdam. Deze Alida kan dus nooit tante A uit Den Haag zijn, ook al omdat ze geen schoolgaande kinderen had in 1906. 
Chris Triep
12-1-2013 14:29
n.v.t.het is maar een idee@E.Petter. Dat een kind als "mejuffrouw" wordt aangeduid was in die tijd waarschijnlijk niet ongebruikelijk. Als Margrietje in juni1902 met haar oom J.J. Hemmes en haar tante Derkje Wichers van N.I. naar Nederland reist wordt ze aangeduid als "Jongejuffr. M.A.H. Hemmes". Ze is dan 7 jaar. Toen haar moeder in maart 1899 in Nederland overleed was haar vader (terug van verlof) onderweg naar N.I.. Margrietje reist in juni 1900 ook weer naar N.I.. Derkje Wichers reist in juni 1902 van N.I. naar Nederland en in maart 1904 terug. In de periode dat de briefkaart door tante A. is geschreven verblijven haar vader en moeder in Breda. Ook in 1907 wordt het echtpaar daar gemeld. Aldaar haalt Margrietje in 1913 ook haar diploma huishoudster. Het heeft me allemaal echter niet dichter bij tante A. of de oplossing van het ZP gebracht. 
Martin Snuverink
13-1-2013 13:11
Kazernestraat 35-39het is maar een ideeIn de Kazernestraat (oneven) zijn panden van dezelfde bouwwijze als die ik bedoeld heb in mijn 1e reactie van 10- en van 11-01-2013. Dit zijn de stalgebouwen van de grote huizen aan het Lange Voorhout. Vooral pand 35-39 (zie streetview en foto HGA 0.36349) heeft sterke overeenkomsten. Vergelijk vooral de hanekammen boven de gevelopeningen, die dezelfde hoogte en dezelfde dunne stenen hebben. Op de HGA-foto (zwart-wit) is het kleurverschil niet te zien.
Als het hier is, zou dit natuurlijk alleen in de achtertuin kunnen zijn; die hoort bij Lange Voorhout 28. Dan nog is het vanwege de zonstand een voorwaarde dat het zoekplaatje spiegelverkeerd is afgedrukt.
Er zijn in deze omgeving vast wel meer van dit soort stalpanden geweest. 
Martin Snuverink
13-1-2013 17:10
Kazernestraat 35-39het is maar een ideeVervolg. Om mijn idee nader toe te lichten: ik neem hierbij nu even aan dat de foto inderdaad spiegelverkeerd is. Voorts moet men de plattegrond van Lobatto van 1868 erbij nemen (zie beeldbank Den Haag). Vergroot helemaal en zoek dan Lange Voorhout, Koninkl. Bibliotheek. Ga dan naar Eng. kerk ten noorden hiervan. Deze kerk was er eind 19e eeuw niet meer (naar 3e Van den Boschstraat). West van Eng. Kerk is een grote achtertuin, waar het feest zou kunnen zijn. De oostelijke zijmuur van het pand aan de Kazernestraat met zeer smalle voorgevel en zeer brede achtergevel zou de gepleisterde muur van het zp kunnen zijn. De achtergevel van de twee panden aan de Kazernestraat die oostelijk hieraan grenzen zou de gemetselde gevel met bovendeur van het zp kunnen zijn. Deze plek is ook vlak bij de Oranjekazerne.
Ik geef toe dat het allemaal nogal speculatief is, maar als je niet schiet kun je volgens Johan Cruijff niet scoren.
Misschien brengt dit anderen op betere ideeŽn, als dit niet slaagt. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
14-1-2013 21:23
n.v.t.niet van toepassingMartin, als ik je goed begrijp zou in de hypothese met gespiegelde foto links op het zoekplaatje de achterkant van Kazernestraat 35 te zien zijn, en rechts de zijgevel van het diep naar achteren gebouwde Kazernestraat 33. In beide gevels staat een deur open. De tuin achter Kazernestraat 35 liep tevens door achter 37 en had een breedte die ongeveer het dubbele is van het perceel Lange Voorhout 28. Of deze tuin van Lange Voorhout 28 was betwijfel ik, maar zo ja dan zou het betekenen dat die tuin ook toegankelijk was via deuren in Kazernestraat 33 en 35. Bovendien zou in de westelijke zijgevel van Kazernestraat 33 dan ook een raam of deur zitten (de doorkijk rechts op de foto), grenzend aan de tuin van Kazernestraat 31. Aannemelijk komt het me niet voor.
De afzendster wijdt geen woord aan de afgedrukte foto, het tafereel zal voor de ontvangster vanzelf spreken. Ook tante zelf kent allicht de situatie. Dat de foto gespiegeld is geloof ik dan ook niet. 
E. Petter
14-1-2013 22:35
n.v.t.niet van toepassingNog even over de ondergrond: Stefan zag kiezels en ik zag gras. Nu ik er nog eens naar kijk valt me op dat er links kiezels liggen en rechts gras ligt. De kiezels liggen precies in her verlengde van de bepleisterde muur, het kiezelterras is dan heel diep en relatief smal. Ik vermoed daarom inmiddels dat de bakstenen gevel de achtergevel is en dat de bepleisterde muur van een zijvleugel is, wellicht is er aan de andere kant van het kiezelterras nog zo'n zijvleugel. Dat betekent dat het pand behoorlijk breed is. De zon heeft alle ruimte om op de bakstenen muur te schijnen. Dit alles wijst volgens mij eerder op een landhuis dan op een stadshuis.
Helaas is het nog steeds niet duidelijk wie tante A. is en wie 'Trudie' is, vooral wat betreft de laatste heb ik niets kunnen vinden, ook niet bij Wichers, v. Tonderen, de Vries.
Tante A heeft het wel over 'hier' in de tuin, dat zou over de foto kunnen gaan.
De enige broer van Mien die in 1906 in Den Haag woonde schijnt Gerrit Hendrik te zijn... 
E. Petter
14-1-2013 23:58
n.v.t.niet van toepassingIk zie sterke overeenkomsten tussen het bovenraam in de gepleisterde muur van het zoekplaatje en een soortgelijk bovenraam van landhuis 'Het kleine Loo', zoals op foto 0.09553, maar het lukt me niet de situatie op de foto met het zoekplaatje te matchen.
Toch denk ik dat we naar een soortgelijk landhuis op zoek moeten... 
Martin Snuverink
15-1-2013 17:04
n.v.t.niet van toepassingIk kan me niet voorstellen dat in de achtergevel van een etage van de een landhuis een dergelijke (hooi?)deur zit, die je vaak bij koetshuizen ziet. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
16-1-2013 11:31
Niet Kazernestraat 33-35ik weet het zekerHet idee dat Martin geopperd heeft, dat dit Kazernestraat 33-39 zou kunnen zijn, heb ik nog verder onderzocht. De tuin zou dan inderdaad van Lange Voorhout 28 zijn, sinds 1930 de residentie van de Zweedse ambassadeur. VOM-reeks 1996 no. 1 is een publicatie over Lange Voorhout 28, daarin staat een foto van de tuin met zicht op Kazernestraat 35-37 in 1996, garage en woning van de chauffeur van de ambassadeur. Ik voeg een lage resolutie van die foto bij. De raamindeling sluit naar mijn idee uit dat de foto gespiegeld is en Kazernestraat 33-35 voorstelt. Ook de inspringende hoek en het daartegenaan gebouwde bijgebouwtje (toilet?) past niet bij Kazernestraat 33-35.
De eigenaar van Lange Voorhout 28 was in 1906 de weduwe van W.Ch.R. baron van Tuyll van Serooskerken (overleden 1903). Zij gebruikte het huis weinig en verbleef vaak in het buitenland. 
Tuin van Lange Voorhout 28, foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling, 1996
Tuin van Lange Voorhout 28, foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling, 1996
Martin Snuverink
16-1-2013 13:00
Niet kazernestraat 35-39ik weet het bijna zekerOp http://www.sfv.se/cms/sfv/vara_fastigheter/utrikes/europa/Haag_Holland.html
staat een nog duidelijkere foto van het koetshuis van L. Voorhout 28. Het gebouw bestaat eigenlijk uit twee evenwijdige delen. Als dit witte deel er in 1906 al stond, kan het hier inderdaad niet zijn.
Wim, dank voor het serieus beoordelen van de optie! 
cindy
6-2-2014 17:33
achter tuin westeinde 28het zou heel goed kunnende achtertuin van westeinde 28 is een soort binneplaats met pakeer ingang in een andere straat  
paul wezenberg
21-2-2017 13:27
niet van toepassinghet is maar een ideeIk heb nog eens goed naar de foto gekeken, links naast de jongens zie ik een fietswiel, ik heb ook de indruk dat achter de voorste personen vaag een fietsframe te zien is, de jongens met de kransen om zijn misschien wel wielrenners, het wielrennen stond nog in zijn kinderschoenen. Misschien staat Piet Moeskops (geboren 1893 in Loosduinen) wel tussen de jongens.
Wim, dank voor het serieus beoordelen van de optie! 
Peter van Dam
6-10-2017 18:32
?het is maar een ideeIn mijn opinie duidelijk een achtertuin, er zijn verschillende typen stoelen te zien, als horecapand heb je maar 1 soort stoelen in gebruik. 

Reageer op Haags zoekplaatje 174
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen
Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven