Uw zoekopdracht

Haags zoekplaatje 165

klik om te vergroten Nog een foto van werkzaamheden door het aannemersbedrijf Boekee. De opname is gemaakt door Warburg's Foto Bureau, Korte Houtstraat 25, Den Haag. Het archiefnummer ("voor nabestelling") is 3198. Een identiek uitgevoerde foto van hetzelfde bureau, met archiefnummer 3203, stelt overduidelijk de Badhuisweg voor en is waarschijnlijk gemaakt tijdens het herstel van de trambaan van de Blauwe Tram in 1947. Op deze foto zien we dezelfde bovenleidingsmasten, dus het kan goed ook op de Badhuisweg zijn, maar welke huizen zien we dan op de achtergrond? Of is het toch ergens anders?

Badhuisweg met in de verte de achterzijde van Luiksestraat 1-5A, Den Haag.


naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
H de Haas.
30-11-2012 13:58
Badhuisweg bij de Pompstationsweg.ik weet het bijna zekerHet traject door het bos had slechts één bocht en dat was bij de Pompstationsweg. De huizen op de achtergrond zijn aan de rechterkant dan Pompstationsweg 1-3. Op foto 0.57486 is dat raam in het verlengde van het spoor ook te zie. 
H de Haas
30-11-2012 14:17
Badhuisweg gezien naar de Pompstationswegik weet het bijna zekerLinks tussen de bomen zien we nog het puntdak van Pompstationsweg 5, hoewel ik de plaats op de foto niet helemaal kan verklaren. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
30-11-2012 14:57
n.v.t.niet van toepassingHans, op het zoekplaatje zie ik twee erkers naast elkaar, die zie ik niet aan de Pompstationsweg 1-3. 
Stefan de Leeuw
30-11-2012 15:02
n.v.t.niet van toepassingDat probleem had ik ook, Wim. Noch op Google Earth noch op bb 0.07442 te zien. En dat de blauwe tram daar zo lekker achter het KLM-gebouw langsslingerde weet ik nog wel. We zoeken verder.  
H de Haas
30-11-2012 17:49
Plesmanweg?het is maar een ideeAan de rechterkant achter de bomen zijn ook huizen te zien en deze zijn ook zichtbaar op de luchtfoto 0.87859 en dan kijken we hier toch richting Pompstationsweg. Het moet daar haast wel zijn, dit was nl. de einge bocht naar links in het traject vanaf de Raamweg. Mogelijk zien we hier aan het eind de achterzijde van huizen, ik heb geen afbeeldingen van deze bocht kunnen vinden, ik zoek nog wel verder. 
Ruud van Schie
30-11-2012 22:08
Nieuwe Parklaan genomen vanaf de trambrug bij Madurodamhet is maar een ideeOok voor deze plek klopt het niet allemaal. De huizen zouden kunnen (onder de erkers later dicht gebouwd). Maar de brug zou zichtbaar moeten zijn. De blauwe tram reed hier (voor zover ik weet) niet.

 
Stefan de Leeuw
1-12-2012 11:17
n.v.t.niet van toepassingGrappig dat ook ik gisteren na het bekijken van de "kwekerijbuurt" in tweede instantie dacht aan de Nieuwe Parklaan, dus aan de trambrug, en daarbij kwam het door Ruud van Schie bedoelde huis naar voren. Maar ik heb deze mogelijkheid geschrapt omdat naar mijn idee de (niet-blauwe) tram vroeger over de Wittebrug reed (bb 0.87853 toont dat al aan) en de trambrug pas in 1968 (bb 0.30126) werd aangelegd om de kruispunten bij die brug te ontlasten. Maar waar elders in het Haagse reed de vermoedelijk blauwe tram ongeveer loodrecht op enkele villa's af? Ik mis de afwegingen van Rien Solcer nog in deze. 
Rien Solcer
1-12-2012 12:51
Nieuwe Scheveningse bosjesniet van toepassing@ Stefan, ook ik zit me rot te piekeren waar dit kan zijn, dit moet wel zijn in de nieuwe scheveningse bosjes, want de bomen staan er nog, die hebben de oorlog overleeft i.v.m. sperrgebied. Er zat ook nog een bocht als hij het bos uitging, dus voor de Brusselsestraat, maar nog geen match.Ook zie ik aan de horrizon, net boven de bomen een dak met een vrij grote vlag erop, ik moet steeds denken aan het Kurhaus, als dat het niet is waar stond dan nog z'n gebouw, Seinpost? Het feit dat we de zon in de rug hebben, moeten we denken dat we kijken richting Scheveningen. Ik blijf zoeken. 
Rien Solcer
1-12-2012 12:59
nvtniet van toepassingSorry, het moet zijn Brusselselaan i.pv. straat. 
d.kralt
1-12-2012 13:40
Brusselselaan/Luiksestraathet zou heel goed kunnenNa het bekijken van de foto's/kaarten HGA, ben ik tot de conclusie gekomen dat het bijna onmogelijk is om een andere locatie te bedenken dan dat de foto in de richting van de Brusselselaan genomen is. De hotelschool stond er in 1947 nog niet. Zou het mogelijk zijn dat de balkons aan de achterzijde van een pand aan de Luiksestraat zitten. 
d.kralt
1-12-2012 15:52
Brusselselaan/Luiksestraatik weet het bijna zekerStreetview biedt heel beperkt zicht op de achterzijde van de Luiksestraat 1-5.
Ik heb geen foto's van de achterzijde van dit adres gevonden. Wel zijn er luchtfoto's, maar die zijn niet voldoende te vergroten. Links van het "balconpand" lijkt de uivormige bekroning van het pand Antwerpsestraat 1 zichtbaar. 
E. Petter
1-12-2012 15:55
Ypersestraat (het huis)het zou heel goed kunnenOp de luchtfoto 0.87794 is te zien dat er in de Brusselselaan op deze plaats geen huizen stonden. Wel kijken we mogelijk naar de achterkant van een pand aan de Ypersestraat.
Op de luchtfoto is het verloop van de tramlijn goed te zien, ook de bocht voor het verlaten van het bos. 
Stefan de Leeuw
1-12-2012 16:40
Luiksestraathet zou heel goed kunnenKan dus ook het witte pand aan het begin van de Luiksestraat zijn als je van de Badhuisweg er in loopt. Al met al vind ik Rien´s idee het meest aannemelijke. Ik denk dat iemand ter plaatse moet gaan kijken. Helaas woon ik niet echt in de buurt. 
d.kralt
1-12-2012 16:48
Brusselselaan/Luiksestraatik weet het zekerAan de linkerzijde van het pand met de balkons is op de begane grond een dubbel raam te zien. Boven dit dubbele raam zit op de eerste verdieping een breder raam. Dit is op het zptje, zowel als op bijgaande streetview link goed te zien.
http://goo.gl/maps/kH29h
Ik ben er nu van overtuigd dat de foto is genomen in de richting van de Brusselselaan en dat we over deze laan en de Ypersestraat kijken naar de achterzijde van de Luiksestraat, althans wat het "balkonpand" betreft. 
Stefan de Leeuw
1-12-2012 17:09
n.v.t.niet van toepassingIk denk dat de combi Solcer/Kralt letterlijk op het goede spoor zit, dat de foto met een telelens werd genomen en dat ook het Kurhaus de goede gok was. Op de voorhand: gefeliciteerd, heren.  
E.Petter
1-12-2012 17:30
N.v.tniet van toepassingDe streetview is overtuigend, dus toch de achterkant van de Luiksestraat. 
Wim de Koning Gans (Haags Gemeentearchief)
3-12-2012 10:24
Badhuisweg met achterzijde Luiksestraat 1-5Aik weet het zekerPetje af voor de analyse van Rien Solcer en D. Kralt. Naar deze plek had ik zelf al gekeken maar ik veronderstelde dat dan Badhuisweg 106 of 108 te zien zouden zijn, maar dat is dus niet het geval en we kijken dan ook niet loodrecht op de achtergevels van Luiksestraat 1-5A maar schuin. Ik heb met het gemeentelijke geoinformatiesysteem die achtergevels goed kunnen bekijken, het komt precies overeen met het zoekplaatje. Bedankt voor deze fraaie oplossing! 

Reageer op Haags zoekplaatje 165
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen
Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven